2017. május 30., kedd

LÁZÁR ALATT DOLGOZIK A 18 MILLIÁRDOS BOTRÁNY JOLLY JOKERE

24.HU
Szerző: Baksa Roland
2017.05.29.



Bár a kormány Gyurcsány–Dobrev-szálról beszél, van egy ember, aki a kezdettől közelről követte annak az informatikai programnak a ki- és továbbfejlesztését, amelyikbe most az EU belekötött. Csakhogy Dányi Gábor most Lázár János munkatársa.


Kissé kacifántos, ezért a nyilvánosság előtt politikai üzenetekkel, felelősökre való mutogatással könnyel eladható az a 18 milliárd forintos ügy, ami miatt Lázár János és Dobrev Klára között éles pengeváltás történt az elmúlt hetekben. A balhé kiindulópontja egy a 24.hu által megszerzett levél. A bő egy hónappal ezelőtti írásunk lényege, hogy az Európai Bizottság emberei olyan jelentéstervezetet – tehát nem végleges állapotot tükröző, hanem tárgyalási álláspontként értelmezhető levelet – küldtek meg a Miniszterelnökségnek az uniós pályázatok kezelését nyilvántartó informatikai rendszerre (EMIR) költött pénzekkel kapcsolatban, amelyben súlyos szabálytalanságokra hivatkozva 18 milliárd forint visszafizettetését helyezik kilátásba.

Arról azonban a balhét a Gyurcsány-házaspárral elvitetni szándékozó Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszer mélyen hallgat, hogy az ő egyik legfontosabb munkatársa az az ember, aki gyakorlatilag egyedüliként szinte mindvégig ott volt a mostani botrányt okozó informatikai rendszer kifejlesztése, üzemeltetése és továbbfejlesztése körül, azaz pályafutása során végigkísérte a 15 éves rendszer sorsát.

Ha valakinek, hát neki tisztában kellett lennie azzal, ha valami gond lenne vagy lett volna azzal.

A Miniszterelnökség a témával foglalkozó első cikkünk írásakor még azt az álláspontot képviselte, hogy kilenc ellenőrzés is volt az érintett projekteknél, egyik sem tett megállapítást, és az Európai Bizottság által elfogadott végrehajtási tervvel is rendelkeznek. Továbbá a mostani brüsszeli levélben foglalt vélelmek nem tekinthetők sem valósnak, sem véglegesnek.


Sőt, az EMIR-re költött és most az EU által visszakért 18 milliárd forintnak a kétharmadát az Orbán-kormány ideje alatt fizették ki a szoftvert fejlesztő, továbbfejlesztő, a programot üzemeltető magáncégnek. És minden kifizetés előtt át kellett, hogy nézzék a szerződéseket, ha a cég nem teljesített volna, úgy a pénzt sem kellett volna átutalnia az államnak a vállalkozás számlájára. Sőt, a kormány akarata ellenére aligha lehetett volna újra és újra meghosszabbítani a céggel kötött szerződést.

Az sem mellékes, ha korábban meg tudták védeni ezt a rendszert, úgy most, a parlamenti választási kampány közeledtével miért álltak a másik oldalra a Miniszterelnökségen?...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.