2017. május 27., szombat

ORBÁN VIKTOR: MINT AKI HALKAN BELELÉPETT...SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.27.


- A románok, a csehek után a lengyelek is berzenkednek a kétsebességes EU ellen, mert félnek, hogy a partvonalra szorulnak.
- Ultrakonzervatív, homofób amerikai szervezet konferenciáját látta vendégül az Orbán-kormány.

Reuters
A lengyel elnök tanácsadója azt mondta, hogy a többsebességes Európa megteremtésére irányuló nyugati erőfeszítések alááshatják a szolidaritást a közép- és kelet-európai tagok között és meggyengíthetik a térség érdekérvényesítő képességét az unióban. Hiszen jelenleg csupán a szlovénok és a szlovákok kerülhetnének be a belső körbe, a többi 9 ország mind kimaradna belőle. Épp ezért most azon dolgoznak, hogy megerősítsék a regionális összefogást, és ily módon ezeket az államokat az együttműködés méretei folytán ne lehessen egyszerűen betenni a darálóba. A hírügynökség magyarázatként hozzzáteszi, hogy a lengyelek, a nacionalista Orbán Viktorral együtt azt remélik, a szomszédok támogatják őket a brüsszeli intézmények jogkörének korlátozásában. A csehek és a szlovákok már jóval kevésbé lelkesek ez ügyben, bár a cseh külügyminiszter éppen egy napja, ugyancsak a hírügynökség prágai befektetési konferenciáján, szintén a kétsebességes EU ellen foglalt állást.

Guardian

A lap úgy látja, hogy a magyar kormány alighanem új frontot nyitott a Brüsszellel szembeni küzdelemben, miután otthon adott egy olyan amerikai keresztény szervezet konferenciájának, amelyet azzal vádolnak, hogy gyűlöletet kelt az LGBT-közösség ellen, azon kívül igen jó kapcsolatok fűzik Oroszországhoz. A beszámoló szerint a fényűző módon megrendezett tanácskozás Orbán Viktor tipikusan civakodó beszédével indult. Azzal vádolta az uniót, hogy azt a relativizáló liberális ideológia uralja, ami sértés a családok számára. Ez újabb erőfeszítés a politikus részéről, hogy az “európai keresztény értékek” botcsinálta védelmezőjeként tüntesse fel magát. Ez volt a hivatkozási alap akkor is, amikor drákói intézkedéseket vezetett be a többségükben muzulmán menekültek ellen.

A kifogásolt csoport kapcsán Győri Lóránt, a Political Capitaltől úgy látja, hogy a Kreml az ilyen szervezetek bevonásával igyekszik kiterjeszteni puha hatalmát a térségben. Az pedig, hogy a Fidesz állami szintre emelte a fórumot, azt bizonyítja, hogy a párt a szélsőjobbra helyezkedik. Ugyanakkor a gesztus segít még jobban megerősíteni a kapcsolatokat Moszkvával. Egy amerikai jogvédő szervezet ugyanakkor azt kérdezi, Magyarország nincs tisztában azzal, hogy kiket lát vendégül? Kovács Zoltán szóvivő úgy reagált, hogy házigazdaként a kormány nem azonosul semmiféle melegellenes állásponttal, de nem démonizálnak senkit sem. Megismételte, hogy természetes szaporodással igyekeznek pótolni a fogyó népességet, nem pedig migránsokkal. Azt ugyanakkor tagadja, hogy nálunk diszkrimináció érné az LGBT-embereket. Azt is cáfolta, hogy a kabinet különleges viszonyt tartana fenn a Kremllel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.