2017. május 26., péntek

SZÁZEZER BIZTOSÍTÁS NÉLKÜLI AUTÓ ROHANGÁL AZ UTAKON - VIGYÁZZON, HOGY EZEKKEL NE ÜTKÖZZÖN!

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Lovas Judit
2017.05.26.


Legalább 100 ezer autó rohangál az utakon kötelező felelősségbiztosítás nélkül évente 5-6 ezer kárt okozva, amelyek kárértéke összesen több milliárd forint – tudta meg az Azénpénzem.hu. A Kártalanítási Számla kifizeti a kárt, azt azonban - ha kell, bíróságon – behajtja a károkozón a MABISZ. Erősebb hatósági fellépés és komplex megoldás kellene.

Legalább 100 ezerre tehető az érvényes kgfb-szerződés nélkül közlekedők száma az utakon – válaszolta az Azénpénzem.hu kérdésre a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ). Erről pontos adatok nincsenek, csak közvetett becsléssel tudtak portálunknak szolgálni a biztosítók átlagos kárgyakorisági adatai, illetve a Kártalanítási Számla terhére történt bejelentések és kárrendezések alapján.

Mint ismert, a MABISZ kezeli a Kártalanítási Számlát, ami a károsultaknak akkor fizet, ha a kárt biztosítással nem rendelkező jármű okozza. A KSZ-hez évente több mint 5 ezer bejelentés érkezik. A biztosítással nem rendelkezők között van olyan jármű, amelyet kivonattak a forgalomból, de időnként mégis használják, olyan is, amelyik 25-35 éves jármű - „a kert sarkában áll” -, és nem használják, olyan is, amelyet behoztak külföldről, de nem helyeztek forgalomba – mondta portálunknak a MABISZ.

Simán mehetnek biztosítás nélkül


A közelmúltban számoltunk be egyik olvasónk kálváriájáról, aki hiába adta el gépkocsiját, még hónapokig kapta a rendőrségtől és a parkolási társaságoktól a büntetéseket az új tulajdonos szabálysértései után, aki nem íratta át az autót a saját nevére. A gépkocsit végül a hatóság – mintegy 6 hónappal a tulajdonosváltás után – ideiglenesen kivonta a forgalomból, de nagy a valószínűsége annak, hogy az új tulajdonost ez sem nagyon izgatja. Az mindenesetre biztos, hogy mintegy fél évig vidáman használta a gépkocsit anélkül, hogy kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkezett volna, hiszen ilyet az átíratás hiánya miatt nem is köthetett.

A jelenség – mint megírtuk – információnk szerint elég gyakori, és véleményünk szerint a hatóság jóval hatékonyabban is felléphetne az ügyben. Az eladóknak így okozott kellemetlenségek ugyanis csak a probléma egy részét jelentik. Sokkal súlyosabb ugyanakkor a közlekedésben részt vevők számára, hogy biztosítás nélküli autók tömegével szaladgálhatnak az utakon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.