2017. június 9., péntek

ITT A MODERN AUTORITER VEZETŐK KORA, ÉS KÖZÉP-EURÓPÁBAN ORBÁN VIKTOR DIKTÁLJA A TEMPÓT

444.HU
Szerző: Horváth Bence
2017.06.08.


- Nagyon részletes tanulmányban elemzi a Freedom House a modern autoriter rezsimek felemelkedését, Kínától Oroszországig. 

- Magyarország hiába tűnik egy apró országnak, komoly szerep jutott nekünk a publikációban.

- Tényleg Orbán Viktor lenne Közép-Európa Putyinja? Ilyen kérdésekre is keresi a választ a tanulmány.

Nagyon alapos, több mint 60 oldalas tanulmányt publikált a Freedom House arról, hogy milyen kihívások leselkednek világszerte a demokráciákra. A tanulmány szerzője a Freedom House kutatási alelnöke, Arch Puddington, és nem sok jó hírrel tud szolgálni.

Puddington alapállítása, hogy azzal párhuzamosan, hogy a demokratikus államok sorának kell szembenéznie olyan belső fenyegetésekkel, mint a populista-nacionalista pártok előtörése, muszáj figyelmet fordítani a külső fenyegetésekre is: azokra, amiket a modern autoriter rezsimek felemelkedése jelent. Ezek jellegzetesen 21. századi képződmények, melyek új taktikák alkalmazásával nyomják el belföldi ellenfeleiket, és melyek egy alternatív modellt kínálva indultak támadásba a demokráciákkal szemben, a liberális világrend felforgatását és leváltását célul kitűzve.

A washingtoni székhelyű Freedom House számos mérőszám alapján több mint 40 éve méri az államok politikai és társadalmi állapotát a világban, és az utóbbi évtized nem sok örömre adott okot: a hanyatlás évtizedének is nevezett időszakban, 2006 és 2016 között több országban lehetett a politikai szabadságjogok csökkenését mérni, mint ahányban pozitív előrelépések történtek.

Voltak országok, ahol ez a visszaesés annyit jelentett, hogy már kialakult autoriter irányítású politikai rendszerben még tovább szűkültek a jogok, még keményebb lett a diktatúra.

Voltak viszont országok, ahol a demokratikus intézményeket kezdték el sorvasztani: ezekben az országokban rendszeresen tartanak választásokat, sokszor egész fair szabályokkal, de az állam, általában egy erős párt vagy vezető irányítása alatt, komoly energiákat fektet abba, hogy rendszerszinten gyengítse a politikai pluralizmust és hogy egy aszimmetrikus választási helyzetet alakítson ki. Az ellenzéki pártok gyengék, a sajtószabadságot megnyirbálják, az igazságszolgáltatás az irányító párt befolyása alá kerül.

Puddington példákat is hoz ezekre az országokra: elemzése szerint ilyen állam lett Magyarország, Bolivia, Ecuador, és ha a jelenlegi folyamatok folytatódnak, akkor ilyen ország lesz Lengyelország is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.