2017. június 15., csütörtök

JÓL JÖN ORBÁNNAK A NEMZETKÖZI FELHÁBORODÁS - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Kárpáti János
2017.06.15. 


A jövő évi magyarországi parlamenti választásokat megelőző kampány keretei közt helyezi el és értelmezi a Die Welt című, nagy példányszámú német lap a civil szervezeteket megbélyegző törvény elfogadását.

Budapesti tudósítójuk, Boris Kalnoky írása ismerteti a törvény lényegét, a külföldi támogatásban részesülő nem kormányzati szervezetek azon kötelezettségét, hogy a külföldi támogatás tényére utalniuk kell minden megnyilvánulásukban. Megállapítja, hogy a jogszabály azon szervezetek ellen irányul, amelyeket közvetlenül vagy közvetve Soros György finanszíroz. Soros ellen hónapok óta propagandakampányt folytat a kormány, és miután az ellenzéki pártok a várakozásoknak megfelelően ellenezték a törvényt, a Fidesz egy kalap alá tudja venni és migránsbarátként tudja megbélyegezni Sorossal együtt az ellenzéki pártokat. Ez Orbán kezére játszik – vélekedik a Die Welt tudósítója.

A beszámoló kitér a törvény által érintett szervezetek egyikére a Magyar Helsinki Bizottságra, amely az EU és az ENSZ támogatása mellett Soros Nyílt Társadalom Alapítványának a pénzeit is használja. A Helsinki Bizottság – más érintett szervezetekkel együtt – úgy döntött, hogy az Alkotmánybírósághoz és az Európai Bírósághoz fordul, az ítélethozatalig pedig passzív ellenállást kezd, vagyis figyelmen kívül hagyja a törvény előírásait.
Boris Kalnoky szerint ennek következményei előre láthatóak. A bojkottot folytató szervezeteket fel lehet jelenteni, mert nem teljesítik törvényi kötelezettségeiket. Ennek nemzetközi felháborodás és Brüsszel részéről nyomásgyakorlás lenne a következménye, ami „ideális muníció Orbánnak a választási küzdelemben”, hiszen a külföldi befolyásolási törekvésekkel szemben a nemzeti érdekek védelmezőjeként állíthatná be magát – írja a Die Welt szerzője.

A nemzetközi sajtót továbbra is foglalkoztatja a Magyarországgal, Lengyelországgal és Csehországgal szemben a menekültelosztási kötelezettségek teljesítésének megtagadása miatt indított európai bizottsági kötelezettségszegési eljárás.

A tekintélyes svájci Neue Zürcher Zeitung Kelet-Közép-Európának a menekültpolitikában tanúsított kemény álláspontjáról közöl terjedelmes cikket. Annak szerzője szerint a brüsszeli bizottság által indított eljárás nem képes befolyásolni az érintett kormányokat, hanem éppenséggel elmélyíti az árkokat az európai menekültpolitikában. Az írás áttekinti, hogy az eljárás megindítása nyomán a magyar és a lengyel külügyminiszter zsarolásról beszélt, Prágában azt hangoztatták, hogy a brüsszeli lépés nem alkalmas a cél elérésére, Konrad Szymanski, Lengyelország Európa-ügyi minisztere pedig kifejezetten úgy fogalmazott, hogy az Európai Bizottság megnehezítette a kompromisszum elérését...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.