2017. június 8., csütörtök

KÉT HÓNAPPAL A LEX CEU ELFOGADÁSA UTÁN SEM TUDJUK, MI LESZ AZ EGYETEM SORSA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2017.06.07.


Több mint féltucat kisebb-nagyobb tüntetés, rég tapasztalt hazai és nemzetközi kiállás, a demokratikus világ szinte összes elképzelhető bizottságának, testületének és ügynökségének nyilatkozata, egy Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárás és az Európai Parlament által élesített 7-es cikkely után sem tudjuk, mi fog történni a CEU-val. Az országgyűlés április 4-én fogadta el a felsőoktatási törvény módosítását, amely a Közép-Európai Egyetem működését lehetetlenítené el, mi pedig összegyűjtöttük, hol is állunk most.

A CEU folytatja az oktató- és kutatómunkát és elkezd felkészülni a 2017 szeptemberében kezdődő új tanévre – ezt az egyetem rektora, Michael Ignatieff jelentette be múlt kedden. Más választási lehetősége nagyon nincs is, hiszen amit eddig lehetett, azt elkövette az intézmény megvédése érdekében, de a labda továbbra is a kormány térfelén pattog.

Ignatieff azt is elmondta, megtörtént a kapcsolatfelvétel New York állam kormányzója és a magyar vezetés között annak érdekében, hogy létrejöjjön a törvénymódosítás által előírt államközi megegyezés, amely lehetővé teszi az amerikai alapítású CEU budapesti működését. A rektor szerint ez optimizmusra ad okot, de azt is elmondta, hogy az egyetem nem részese ezeknek a tárgyalásoknak, így kevés ráhatása van a tárgyalásokra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.