2017. június 23., péntek

MACRON VAGY ORBÁN - KEMÉNY VÁLASZTÁS ELŐTT KÖZÉP-EURÓPA - KÜLFÖLDI LAPOK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Kárpáti János
2017.06.22.


Kemény választási kényszer előtt áll Közép-Európa: Macron vagy Orbán – írja a New York Times kommentár rovatában megjelent, szófiai keltezésű írásában Ivan Krastev, a Liberális Stratégiák Központjának elnöke, a bécsi Humán Tudományok Intézetének munkatársa.

A szerző úgy látja, hogy a magyar és a lengyel kormány attól tart, az Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár által szorgalmazott szorosabb európai politikai integráció veszélybe sodorja az általuk megteremtett illiberális rezsimeket, miközben szélesebb közép-európai félelem, hogy a Macron-Merkel kezdeményezés kétsebességes Európát fog eredményezni, és abban csak a másodosztályú polgár szerepe jut nekik.

A magyarországi és a lengyelországi illiberális fordulat, amit olyan törekvések jellemeznek, mint a bíróságok ellenőrzés alá vonása, a független hírmédia megzabolázása, valamint a civil társadalom ügyeibe való beavatkozás (nem beszélve a mélynacionalista politikusi retorikáról), nos, mindez sajnálatos módon sok nyugat-európait arra késztetett, hogy befogja a fülét, és ne akarjon meghallani néhány valóban jogos közép-európai aggodalmat sem – írja a New York Times. A kommentátor ilyen aggodalom forrásának tekinti a menekültválságot. A nyugat-európaiaknak – írja – az áttelepítési kvótákkal kapcsolatos lengyel, cseh és magyar elutasítás azt mutatja, hogy a kelet-európai országokból hiányzik az unió iránti szükséges szolidaritás. Másfelől azonban a kelet-európaiak joggal ragaszkodnak ahhoz, hogy a szolidaritás kötelme nem ütheti a demokratikus felhatalmazást, és az, hogy ki tartozik egy bizonyos közösséghez, az olyan létkérdés, amelyet csak a demokratikusan megválasztott kormányok válaszolhatnak meg. A gond az, hogy Magyarország hisztérikus menekültellenes szóhasználata megkönnyítette más európaiak számára azt, hogy megkérdőjelezendő nacionalizmusnak bélyegezzék és ekként elutasítsák Közép-Európa jogos aggodalmait – írja Ivan Krastev...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.