2017. június 23., péntek

MERKEL SZERINT MACRONNAK IGAZA VOLT, AMIKOR HELYRE TETTE ORBÁNT ÉS KACZYNSKIT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

B1 BLOGCSALÁD 
Szerző: Szelestey
2017.06.23.



- Ne játssza senki sem a mimózát, mert az unión belül helye van az őszinte szónak - közölte a német kancellár

- A többsebességes Európa lehetősége miatt repedezik a cseppet sem gránit szilárdságú visegrádi tömb
- A kormányhű sajtó még a parndorfi perben sem mondhatja, hogy 71 halott áldozat volt

Reuters/FT

A magyar és a lengyel kormány nekiment a francia elnöknek, amiért az számon kérte rajtuk a közös értékeket, ám Merkel igencsak odaállt Macron mellé, pedig egyébként nem szereti nyíltan bírálni a keleti államokat. Mint emlékezetes, Orbán Viktor kijelentette, hogy a francia vezető nagyon fiatal, most vesz részt először uniós csúcson, ám a rajtja nem túl kedvező, mert azt gondolta, hogy indulásként bele kell rúgnia a kelet-európai országokba. Csakhogy a dolgok nem így működnek. Ehhez képest a német kancellár szerint fontos, hogy Macron újból tisztázta: nem lehet belemarkolni a közös alapokba, ha valaki nem veszi komolyan a játékszabályokat. Majd még azt is hozzátette, hogy a németek és a franciák teljesen ugyanúgy vélekednek ebben a kérdésben. Ez nem fenyegetés akar lenni – emelte ki -, de meg kell mondani, amikor nem tetszik, ahogyan a dolgok alakulnak. Merthogy az EU a közös értékeken alapszik és rá lehet kérdezni az elvek betartására.

Egyébként a francia államfő ma reggel találkozik Brüsszelben a visegrádiak vezetőivel, de az ügy éppen akkor pattant ki, amikor egyébként is egyre mélyül a vita Budapesttel és a Varsóval, mert a Bizottság úgy látja, hogy a két kormány aláássa a jogállamot és a demokratikus normákat.

Die Welt

Az újság úgy látja, hogy Merkel és Macron megtöri a Visegrádi csoport ellenállását, bár a négyek egyelőre nem kérnek a mélyebb integrációból. Ám akkora ellenszél támadt, hogy az szétrombolhatja a magyarok, lengyelek, csehek és szlovákok együttműködését. Macron sikerével új erőre kap az Európa-motor, kialakulhat a többsebességes unió. Az euróövezet fokozatosan európai szövetségi állammá nőheti ki magát, a többiek ebből kimaradnának. Jelenleg a V4-ek adják meg a hangot a menekültkérdésben és a Brexit csak növeli politikai súlyukat. De nem szeretnének a periférián rekedni. Számukra az a nagy kérdés, hogy beadják-e derekukat és csatlakozzanak a maghoz, vagy netán álljanak ellen, ami kedvezőtlenül hatna ki gazdasági fejlődésükre is. Magyarországon politikai és üzleti szempontból egyaránt mérlegelik a helyzetet. Egyelőre azonban úgy ítélik meg, hogy az euró bevezetése több veszteséggel járna, mint amennyi hasznot hozna. Ám Orbán egy nap 180 fokos fordulatot hajthat végre, ha úgy gondolja, hogy az kifizetődik számára. Merthogy a hatalom vezérli és ott kíván lenni, ahol a döntéseket hozzák. Egy szakértő szerint szükség esetén még arra is képes, hogy bejelentse: nemzeti érdek a szuverenitás nagyfokú feladása. Egyelőre azonban mind a magyarok, mind a lengyelek nagyobb politikai mozgástért akarnak. Ha másként nem megy, ketten, ha a csehek és a szlovákok leválnak róluk...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.