2017. június 27., kedd

ORBÁNT CSAK A MAGYAR NÉP ÁLLÍTHATJA MEG A ZSÁKUTCÁBA VEZETŐ ÚTON - JÁVOR BENEDEKELL KARDOS ERNŐ BESZÉLGETETT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: jdesi
2017.06.27.


Talán mégis van remény arra, hogy bíróság elé állhatnak majd a korrupt magyar politikusok, mert civil szervezetekkel a háttérben elkezdte működését a Közérdekvédelmi Központ. Az Együtt-PM európai parlamenti képviselője, Jávor Benedek kezdeményezésére létrejövő szervezet nemcsak feltárná a gyanús ügyeket, de azokat a megfelelő büntetés érdekében a hazai és európai bírói fórumok elé vinné; az első perek már ősszel várhatóak. Jávor szerint az Orbán kormány unióellenes politikájának az lesz a következménye, hogy az ország az európai térség peremére sodródik. Kardos Ernő interjúja


Épp beszélgetésünk alatt szavazza meg a magyar parlament a plakáttörvényt. A jelek szerint a Fidesznek egy trükkel sikerül kijátszani, hogy a jogszabály elfogadásához kétharmados többségre legyen szüksége a kormánypártoknak. Meglepi ez a csel?

Dehogy lep meg, hisz világos, hogy célja érdekében a Fidesz mindenre elszánt, még az alkotmányosság elveit is kész semmibe venni. Miután Simicska Lajos milliárdjait nagyon szeretnék kicsenni a Jobbik pénztárcájából, a jogbiztonság elvét veszélyeztetve úgy módosítják a kétharmados többséget igénylő választási törvényt, hogy formálisan csak a feles, településkép védelméről szóló jogszabályt szigorítják. Az ilyen cseles megoldások egyébként is nagyon közel állnak Habony Árpád habitusához. Arra aligha szabad számítani, hogy Áder János alkotmányos érzékét ez a politikai otrombaság zavarná, ezért az ellenzéknek mielőbb alkotmánybírósághoz kell majd fordulni, ahol talán még jogorvoslatot talál.

Egyébként a plakáttörvény végjátékában az ellenzék fellépése meglehetősen kaotikusra sikeredett, különösen a szocialisták bonyolódtak bele saját koreográfiájukba. Az kétségtelen, hogy a jelenlegi szabályozás a kormánypártoknak kedvez, de a változtatás a mégis érdekében áll a hatalomnak is, mert Simicska átállása most a Fidesz helyett a Jobbik malmára hajtja a vizet. Ezen a helyzeten akar a kormány változtatni, amit az ellenzéknek okosan ki lehetett volna használni.

Vagyis ön is úgy gondolja, hogy egy átlátható, tiszta helyzet kialakítása most a kormánynak és ellenzéknek egyaránt érdeke lenne?

A kampányfinanszírozást ettől függetlenül is rendbe kéne tenni, ugyanis totális befolyást szerzett a kormány a teljes médiapiac felett, s megszállta a közmédiát is. Az ellenzék számára a nyilvánosság elérése rendkívüli nehézségeket okoz, ezért igyekezett az Együtt a javaslatával kiegyensúlyozott, fair viszonyokat teremteni legalább a plakátpiacon. Felszámolható lett volna a kormányzat jogtalan előnye, ráadásul a szabályozás következményeként mélyen az ár alatt a Jobbik sem kapna hirdetési felületet. Tehát a törvények átírása a demokratikus ellenzék érdeke is lenne, de végül sajnos az egész bonyolult kérdés leegyszerűsödött arra, hogy ki hajlandó összejátszani a Fidesz törvénygyárával, ki képes ellenállni a kormányzati úthengernek. Nyilván senki sem vállalta még a gyanúját sem az elvtelen együttműködésnek. Persze okkal voltak mindenkinek kétségei, hogy ha az ügyben mégis megállapodás jön létre, akkor a kormány betartja-e a szavát, vagy egyáltalán, hajlandó lenne egy korrekt kompromisszumra. Nem jellemző rá...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.