2017. június 17., szombat

POLITIKAI HULLARABLÓK

VÁSÁRHELYI MÁRIA BLOGJA
Szerző: Vásárhelyi Mária
2017.06.16.


28 évvel ezelőtt egy ország állt ténylegesen vagy képletesen Nagy Imre és mártírtársainak koporsójánál a Hősök terén, hogy méltó módon vegyenek búcsút a magyar forradalom meggyilkolt vezetőitől és harcostársaiktól. Nagy Imrét és mártírtársait 1958. június 16-án végezték ki, titokban, arccal lefelé helyezték őket sírokba és több mint 30 évig senki nem tudta, hogy sírjaik hol nem domborulnak.

A rendszerváltásig minden év június 16-án titkosrendőrök tömege lepte el a Kerepesi úti temető elhanyagolt, gazzal benőtt hátsó parcelláit, azt figyelték, hogy kik jönnek ki a temetőbe és helyeznek el virágot a mártírok vélt nyugvóhelyére. Alig többen, mint tucatnyian voltunk. A többség pedig a Kádár rezsimmel kötött alku részeként elfelejtette azokat a hősöket, akik az életüket vagy szabadságukat áldozták Magyarország függetlenségéért és szabadságáért.

1989-ben egy ország nemcsak búcsúzott a meggyilkolt forradalmároktól, hanem lélekben meg is követte őket, amiért évtizedeken át némán tűrte a forradalom emlékének és hőseinek bemocskolását. Azokban a katartikus pillanatokban bizonyára őszintén gondolták a megrendült milliók, hogy soha többé nem akarnak hazugságban, szolgaságban egy korrupt, gazember hatalom elnyomása alatt élni. 28 év telt azóta. És ma újra egy hazug, elnyomó, korrupt hatalom fosztja meg szabadságától és javaitól az országot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.