2017. július 28., péntek

AUTÓS NYARALÁS: DÍJAK ÉS MEGLEPETÉSEK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.07.28.


A külföldön autóval kalandozókat néha hidegzuhanyként érheti, hogy a nyaralás költségeit még néhány váratlan díj is megfejeli. Előzetesen tájékozódni pedig nem is annyira könnyű. Időnként azonban – mint azt néhányan a saját bőrükön tapasztalhatták – éppen a takarékosság okoz a bosszúság mellett még plusz (benzinben mérhető) kiadást is.

Valósággal sokkolta a nyaralásukat a horvát tengerparton tervezők jó részét tavasszal, amikor bejelentették, hogy mintegy 10 százalékkal emelkedtek déli szomszédunknál az autópályadíjak, ráadásul a nyárra külön szezonális árakat érvényesítenek. Noha a magyar sajtó talán kissé túlhangsúlyozta az emelés jelentőségét, hiszen többnyire szakaszonként pár száz forintnyi a különbség a tavalyi árakhoz képest. Mivel azonban Horvátországban kapus rendszer van, ha valaki nem csupán a tengerparton akarja tölteni az idejét, hanem – a Horvátországban is bőséggel megtalálható – turistalátványosságok közül is meg akar látogatni néhányat, szép összeget összeautózhat, amivel már a tervezéskor is érdemes számolni. (És akkor a benzinárakról még nem is szóltunk).

Autós utazás előtt érdemes a neten tájékozódni a tervezett utakon fizetendő díjakról. Az itt talált adatok azonban sokszor félrevezetőek lehetnek, ezért alapos odafigyelésre van szükség. Találtunk nem frissülő honlapokat, amelyeken 2016-os, sőt, korábbi, 2014-es, útdíjak vannak feltüntetve, de még olyant is, ami 2008-as adatokat tartalmazott. Közülük némelyiket a Google kereső ráadásul az elsők között dobja fel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.