2017. július 12., szerda

BARTUS LÁSZLÓ: A VIZES VB ELŐTT KATINKÁRÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.07.11.


A néhány nap múlva kezdődő vizes vb előtt szeretnénk kifejteni a véleményünket az Iron Lady személyéről és megváltozott szerepéről, nehogy a vb-n elért sikerei vagy kudarcai (ez utóbbiak is egyre kevésbé kizártak, éppen mondanivalónk miatt), más fénybe helyezzék azt, amit Hosszú Katinkáról szeretnénk elmondani.

A világ legjobb úszónője rövid idő alatt nagy utat tett meg a “Katinka for President” jelszótól, a legkisebb “lány” mesebeli hősétől, az igazi “magyar karakter”, a “forradalmár” és “lázadó” szerepétől mai pozíciójáig, mikor már a futballválogatott helyét tölti be Orbán és diktatúrája legitimációjában, amikor elfogadta azt a szerepet, hogy az ő esetleges sikerével leplezzék a világ egyik legnagyobb korrupciós ügyét, több tízmilliárd forint ellopását.

Hosszú Katinka röpke másfél év alatt Magyarország reménységéből, erkölcsi idolból tornázta le magát az önző, törtető, gátlástalan, szívtelen és kegyetlen, csak a maga hasznát kereső és egy diktatúrát kiszolgáló erkölcsi nulla szintjére. Mindezt attól függetlenül mondom, hogy hány aranyérmet nyer vagy nem nyer a mostani világbajnokságon. De ennek a mérhetetlen erkölcsi romlásnak egyszer meg kell látszódnia majd az eredményeken is, de azt nem ennek fogják tulajdonítani, jó magyar szokás szerint.

Sokakat megtévesztett, köztük engem is, az a gerinces kiállás, szabadságvágynak hitt bátor magatartás, amellyel szembefordult az avítt, letűnt, igazi magyar uram-bátyám világnak. Az nem volt kérdés, hogy Gyárfás Tamás vezetői módszerei nem kompatibilisek a világ szabad részének mentalitásával s gyakorlatával, ezért azzal természetes módon került konfliktusba egy olyan versenyző, aki nem függ tőle, akit az eredményei igazolnak, s akinak a szabadság mindennél fontosabb.

Ilyennek ismertük meg, ilyennek gondoltuk Hosszú Katinkát, aki nemcsak az úszóknak és a sportvilágnak, hanem az egész magyar népnek példát mutat egyenességből, jellemből és az alattvalói lét elutasításából. Ezért felnéztünk rá, nemcsak azért szurkoltunk neki, hogy több aranyérme legyen, több magyar dicsőséget szerezzen, hanem ebben a harcában is győzzön. Az ő győzelme a mi győzelmünk is volt abban a napi megaláztatásban, amit el kell tűrnünk.

Aztán Hosszú Katinka győzött. Nemcsak a medencében nyert, hanem azon kívül is. Legyőzte a régi világot, s győzelemre juttatta ezt a mentalitást is. Akkor még nem tudtuk, mint ahogy Pelikán József sem tudta, hogy soha nem győzhetett volna, ha az ország diktátora nem áll ő mellé, ha nem őt választja, hanem Gyárfás Tamást. Orbán jól mérte fel, hogy Katinka jobban úszik, mint Gyárfás, és egy hazai rendezésű világbajnokságon az ő aranyérmei a rendszer, a NER, és személyesen az ő sikerei lesznek...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.