2017. július 31., hétfő

CSAK AZ ADÓTERHEK NYUGAT-EURÓPAI SZÍNVONALÚAK MAGYARORSZÁGON

PORTFOLIO HU
Szerző: Portfolio
2017.07.30.


...A kutatás arra jutott, hogy az EU-ban az egykulcsos szja-t alkalmazó országokban valamivel magasabb az átlagos adóterhelés, mint ott, ahol progresszív adórendszer van érvényben. Ez azért is lehetséges, mert a jövedelmek eloszlása nem normális, mindenhol többen keresnek az átlag alatt, mint felette, így a progresszív rendszerekben a legtöbben az alacsonyabb jövedelemsávokba esnek, és alacsonyabb adókulccsal adóznak.

Kitérnek arra is, hogy azokban az országokban, ahol egykulcsos személyi jövedelemadó van, a társadalombiztosítási járulékok aránya jellemzően magasabb, mint a progresszív adórendszert alkalmazó országokban. Ez persze nem azt jelenti, hogy az egykulcsos szja-t használóknál az adókulcs annyival alacsonyabb lenne: a 10 legalacsonyabb jövedelemadó-kulcsot alkalmazó tagállamból 9-ben progresszív adórendszer van.

Összességében az elmúlt évekhez hasonlóan az EU-ban kicsivel tovább csökkent a munkavállalók tényleges adóterhelése, de a korábbi jelentős áfa-emelések miatt még mindig közel 1 százalékkal magasabb, mint 2010-ben volt.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.