2017. július 18., kedd

FIDESZESEKKEL TÖLTIK FEL A TÍZMILLIÁRDOS CIVIL PROGRAM KIRÚGOTT SZERVEZŐINEK HELYÉT

24.HU
Szerző: Spirk József
2017.07.17.


Nem mindegy, ki építi az állami civilszférát. Épp befejeződött egy országos projekt szervezőinek kiképzése, amikor a csapat harmadát indoklás nélkül utcára tették. A megüresedett helyekre csak a napokban írtak ki pályázatot, de fű alatt közben felvettek új munkatársakat, akik között jelenlegi Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselőt, volt Fidesz-jelöltet és ORÖ-tagot is találni.

A helyi civil kezdeményezések bátorítása – ez a célja annak a két uniós projektnek, mely a következő pár évben az ország 360 településének életét hivatott élénkíteni.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 6,6 milliárdos keretéből falvak, városok indíthatnak majd saját programokat, amennyiben sikerül értékelhető pályázatokat összeállítaniuk kulturális, szabadidős vagy közbiztonsági területen.

A helyi szerveződések témáinak megtalálásához, a pályázatok összeállításához és későbbi megvalósításához kellene segítséget nyújtania egy másik, 3 milliárd forintból indított projektnek.

A Cselekvő közösségek projektet arra találták ki, hogy segítségével országos mentorhálózatot hozzanak létre. A 60 fős mentorcsapat feladata, hogy megyénként kisebb csoportokban bekapcsolódjanak a pályázó települések életébe, és a helyiekkel együtt összehozzák a programot.
Kormányzati ébredés

A 24.hu a napokban írt arról, hogy a decemberben meghirdetett projektre 61 mentort vettek fel, mind el is végezték az akkreditált közösségfejlesztői képzést, de két hónappal azt követően, hogy átvették a bizonyítványukat, a csapat 20 tagját váratlanul és minden indoklás nélkül kirúgták.

A Cselekvő közösségek projektet vezető Skanzen Szabadtéri Néprajzi Múzeum azt állította, „szakmai és személyiségi szempontok értékelése” alapján döntötték el, kinek kellett mennie, az érintettek szerint viszont inkább az történt, hogy

kormányzati szinten késve ébredhettek rá a 18 megyére kiterjedő program politikai fontosságára, és menet közben kezdték el kirostálni az állam és a Fidesz szemszögéből kevéssé megbízható mentorokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.