2017. július 19., szerda

LEHET JÓ HÍR, HOGY A GÉPEK ELVESZIK A MUNKÁDAT

PÉNZ BESZÉL BLOG
Szerző: ÁRVAI PÉTER
2017.07.19.


A San Franciscó-i ködös, nyirkos időben legtöbbször gyalog járok dolgozni. A Prezitől hazáig először a SoMa negyeden kell átmenni: itt vannak a világszerte ismert sikeres techcégek irodái, a Linkedintől a Twitteren át egészen a Google-ig. Ezután jön a pénzügyi központ, amit egyszer csak felvált a kínai negyed, ahol még ma is látni idős kínai asszonyokat, amint hatalmas lavórokba pakolják a frissen mosott ágyneműket. Róluk gyakran eszembe jut a nagymamám, akinek kézzel kellett mosnia a nagyapámra, édesanyámra és az öccsére is. Neki a használt pelenkák tisztítása vagy egy lepacsált terítő egész napos munkát adott. Először is fel kellett forralnia a vizet, aztán feltölteni a kádat, szappanosítani a vizet, végül pedig sikálni a ruhákat és teregetni.

Máig, ha meghallok egy mosógépet dolgozni, elsősorban nem a centrifuga zaját, sokkal inkább a szabadság hangját hallom. Nagymamámnak és generációjának a mosógép nem egyszerűen megkönnyítette az életét, hanem elhozta a szabadságot. Hogy azt kezdjenek a korábban mosással töltött órákkal, amit csak akarnak. Voltak, akik elmentek tanulni, néhányan több időt töltöttek a gyerekeikkel, a legtöbben azonban új munka után néztek. Olyan munka után, amely után már fizetést is kaptak. A lényeg a választás lehetősége, a választás szabadsága volt.

Nem a munkánk fog hiányozni, mert már most sem szeretjük

A mosógép megjelenése egy olyan különleges alkalom volt, amikor tömegek dönthettek szabadon arról, mit kezdjenek az idejükkel. Ugyanúgy, ahogyan most a mesterséges intelligencia megjelenése és az automatizálás is rengeteg embernek ad újra időt és szabadságot.

Persze a legtöbben ma még félünk is az automatizációtól, hiszen látjuk, hogy a hipermarketekben néhol nincsenek már pénztárosok, a futószalag mellett nem emberek, hanem robotok szerelik az autókat, az önvezető autók, kamionok és buszok pedig belátható távolságra vannak. A magyar gazdaság a szerkezete miatt különösen kitett ezeknek a változásoknak, ezért itthon rengeteg munkahely fog eltűnni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.