2017. július 8., szombat

"LOLLO" 90 ÉVE

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.07.08.


Hihetetlen, de igaz: 90. születésnapját ünnepelte július 4-én Gina Lollobrigida, az 50-es, 60-as évek egyik legtündöklőbb olasz filmcsillaga, akit ebből az alkalomból maga Sergio Mattarella köztársasági elnök is köszöntött. Az isteni „Lollónak” van esélye arra, hogy megérje a százat, mert ez családi hagyomány: apai nagyanyja például 112 évet élt.

Az ősi bencés kolostoráról híres, Róma közeli Subiacóban született Gináról köztudott, hogy a Miss Roma és a Miss Italia szépségversenyek indították el karrierjét. Az már kevésbé ismert, hogy fiatal lányként szénrajzokat adott el, hogy folytathassa tanulmányait. Ez előrejelezte későbbi érdeklődését a képzőművészet iránt, amely a szobrászatban és a fényképezésben teljesedett ki. Kezdetben operafilmekben kapott kis szerepeket (természetesen nem ő énekelt), aztán az 50-es évek elejétől egymás után kapta a legkülönbözőbb karakterű szerepeket. Felejthetetlen Adeline volt, Gérard Philippe szerelme a Királylány a feleségemben, de játszott partizánfilmben (Achtung, banditi!) és ő kapta Moravia A római lány című regénye filmadaptációjának főszerepét. Ő volt Vadmacska, a féktelen leányzó a Kenyér, szerelem…sorozat első két részében, (a harmadik részben Sophia Loren lett a tüzesvérű hősnő, ez volt a két filmcsillag kölcsönös utálatának alapja…), Esmeralda Anthony Quinn és Alain Cuny oldalán A párizsi Notre-Dame-ban, és ő próbált éket verni a Trapézban Burt Lancaster és Tony Curtis közé. John Huston is meghívta őt az Afrika kincséhez, míg A világ legszebb asszonyában, ahogyan később őt magát is emlegették, Lina Cavalieri szopránt alakította. Egyik legnagyobb sikere az 1968-ban készült Jóestét Mrs. Campbell, amelyben egy amerikai katonák által „megejtett” lány 20 éven keresztül pumpolja gyerektartás címén a három lehetséges apát, miközben sikeres üzletasszony lesz és eljátssza a soha nem létezett hős pilóta özvegyének szerepét. A turpisság csak akkor derül ki, amikor a három férfi ellátogat az egykor felszabadított olasz kisvárosba egy veterántalálkozóra. A fergeteges komédiáért Gina Golden Globe-díjat is kapott.

Lollót dívává tette a benne lévő népi egyszerűség, szépsége és nagy szíve. Azon kevés olasz színésznők közé tartozott, akikben egyszerre élt a hétköznapiság és a sztárság. Talán Anna Magnani volt még ilyen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.