2017. július 24., hétfő

MÉG MINDIG KERESSÜK AZ "ILLETÉKEST" LAKCÍM ÜGYBEN

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2017.07.24.


A Város Mindenkié, az Utcajogász 2500 magánszemély és több civil szervezet petícióval fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy rendezzék annak a több, mint 60 ezer magyar állampolgárnak – köztük 4500 gyereknek – a helyzetét, akik érvényes lakcím nélkül kénytelenek élni. A minisztériumnak eljuttattuk részletes javaslatainkat is, amire válaszul 2017 nyarán egy kormányrendelet-tervezet jelent meg az EMMI honlapján, amely a minisztérium szerint megoldást jelent arra, hogy ezek a családok legalább a minimális szociális ellátásokhoz hozzá tudjanak férni. Bár üdvözöljük, hogy a minisztérium erőfeszítést tett a helyzet rendezésére, az általuk nyújtott megoldási javaslatot elhibázottnak találjuk, ami hosszabb távon csak a hivatalok munkáját segíti, de egyáltalán nem oldja meg a lakcím nélküli családok helyzetét, csupán az ún. település szintű lakcím általános használatával adminisztratív úton hajléktalanná teszi őket. Kérésünkre az EMMI 2017. július 4-én egyeztetésre hívott minket, ahol a Belügyminisztérium nyilvántartásokért felelős munkatársai is részt vettek.

Az egyeztetés legelején elmondtuk annak a családnak a történetét, akik nemrég keresték fel a csoportunkat, hogy segítséget kérjenek. Ezzel szerettük volna érzékeltetni, mekkora a probléma:

„Jó napot! A gyermekeim lakcímkártyáján még annak a krízislakásnak a címe van, ahol korábban laktunk, de valójában már ki vannak jelentve. Nekem egy hajléktalanszálló az lakóhelyem és a tartózkodási címem a volt albérletünk, de már onnan is kijelentettek. Emiatt nem tudom elintézni a rendszeres gyermekvédelmi támogatást, mert egyik helyen sem lakunk. Hiába pályázunk lakásra, emiatt az sem sikerül. Mit csináljunk, hogy legyen lakcímünk? Most olyan albérletben vagyunk, ahol nem írtunk szerződést. Úgy lakunk itt, mintha baráti alapon laknánk itt, és a tulajdonos kijelentette, hogy nem ír alá semmit. Így nem tudok semmit intézni. Sajnos nincs ismerősünk, akihez be tudnánk jelentkezni és a tulajdonost pedig nem akarom győzködni, mert nincs innen hova mennünk. Amikor idejöttünk, megmondták, hogy nem írnak alá semmit, és nem szeretném, ha baj lenne belőle.”

Miután az EMMI képviselői szóban is bemutatták a kormányrendelet-tervezetet, mi elmondtuk, miért tartjuk problémásnak a minisztérium javaslatát:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.