2017. július 22., szombat

NE KÉTSEBESSÉGES, HANEM KÖZÖS EURÓPAI UNIÓBAN GONDOLKODJUNK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2017.07.22.


Mifelénk az Európai Unióról szóló közbeszéd a kilencvenes és kétezres évek elejének hurráoptimizmusa után egyre erősebben polarizálódott, és a régió szinte mindegyik uniós tagországában (talán Romániát leszámítva) létrejött két tábor: az euroszkeptikusoké és az eurolelkesedőké. A két álláspont pedig szervesen beépült az egyes országokban létező politikai törésvonalakba. Így lesz Magyarországon a Fidesz euroszkeptikus, liberális ellenzéke pedig eurolelkesedő. Az Unió egymásra rakódó válságai nyomán (a közös pénznem válsága, a menekültválság, a Brexit) Nyugat-Európában is e két pólus mentén látszik polarizálódni a vita, bár az árnyalatok azért még mindig valamennyire túlélték a mindent felemésztő szekértábor-logikát.

Mivel a megfogalmazott céljaik ellentétesek és egymást kölcsönösen kizárják – az egyik több Európát akar, a másik több nemzetállamot – nehéz elképzelni egy olyan közös megoldást, amely mindkét paradigma képviselőit kielégítené. Talán épp ebből következik, hogy az EU-ról szóló elképzelések legfrissebb hívószava a „kétsebességes Európa”, amely – ugyan konkrét tervek még nem kristályosodtak ki – elvben lehetőséget adna arra, hogy akik több Európát akarnak, azok elmozduljanak egy még erősebb integráció felé, akik meg több nemzetállamot, azok gyengébb kapoccsal kötődjenek az unióhoz.
A probléma csak az, hogy egyetlen társadalom sem homogén, tagjai nem gondolják mind ugyanazt, így például sok magyar állampolgár nem örülne annak, ha a magyar döntéshozók miatt az ország csak a „második sebességbe” kerülne bele. De ugyanez igaz fordítva is. Márpedig az nem túl szerencsés helyzet, amikor egy demokratikus közösség közel fele vagy akár több mint fele nem tud megbékélni egy ilyen horderejű döntéssel.

A kétsebességes Európa koncepciójába, és az erős EU kontra gyenge EU típusú szembeállításba bele van kódolva a feszültségek újbóli felszínre törése. Más szóval, a kétsebességes Európa épp azokat a válságokat termelné újra, amelyeket megoldani szándékszik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.