2017. augusztus 6., vasárnap

A SZABADSÁGRA ÉPÜLŐ JÖVŐ TÖRTÉNETE

KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: Ansinn
2017.08.03.


Azt mondja Kész Zoltán a Kapitalizmus blogon megjelent vele készült interjúban, hogy „Történelmi esély van az Orbán-rendszer eltakarítására”. Nem tudom, hogy az esély itt van-e. De a történelmi szükségszerűség biztosan. Csakhogy az esélyt el lehet szalasztani, a szükségszerűségnek nem feltétlenül kell megfelelni. Erre sok-sok példát lehet felhozni csak a magyar történelemből is, és persze arra is, hogy a mulasztásnak ára van, amit mindig meg kell fizetni.

A NER bevezetése és lényegének felismerése óta az ellenzéki erőfeszítések – ide sorolhatjuk a tüntetéseket, a polgári engedetlenségi akciókat, az új mozgalmak és pártok megjelenését és a meglevők kooperációs próbálkozásait is – legfeljebb csak bizonyos részeredményeket értek el, az országszerte meglevő sokféle elégedetlenség egyelőre szétforgácsolódik, nem áll össze kormányváltó erővé. Egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy a Fidesz-KDNP tagjainak és aktivistáinak az ősszel induló kampányban nem kell megfeszülniük a jövő tavaszi választási győzelemért.

Legfeljebb az a kérdés, hogy sima többséggel nyernek majd, vagy meglesz-e a kétharmaduk a parlamentben (ez az esélyesebb). Kész Zoltán szerint ugyan csak 106 hiteles egyéni jelölt kell és sok munka ennek elkerüléséhez és mond ilyet más is (pl. Botka László: közös ellenzéki jelölt, közös ellenzéki lista).

A kérdés azonban az: mit is hitelesítene az a megfelelő jelölt, legyen szó akár egyéni képviselőről, akár listán szereplőről, akár miniszterelnökről?

Az ellenzéki próbálkozások kudarcát az magyarázza, hogy erre a kérdésre nincsen válasz. És ha nem lesz, az előrevetíti a következő választási bukást is. Nem én vagyok az első, és én sem először írom le: az nem elég programnak, hogy „ezeknek menniük kell”. „Ezek” úgy jöttek, hogy „azoknak” menniük kellett, azután irtó gyorsan kiderült, hogy nemhogy cseberből vederbe kerültünk, de sikerült egy csomó mindent még tovább rontani. Tényleg azt várják a magyar választóktól, hogy most is egy „mi mások vagyunk”-ra adja le a szavazatát?...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.