2017. augusztus 26., szombat

LEMOSHATATLAN SZÉGYEN EZ AZ EGYETEMNEK - HELYI FIATALOK PETÍCIÓT INDÍTOTTAK PUTYIN DEBRECENI EGYETEMI DÍSZPOLGÁRI CÍME ELLEN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.08.26.



Hétfőn Magyarországra érkezik Vlagyimir Putyin orosz elnök. A látogatásba nem csupán kormányközi találkozók és a cselgáncs vébé megnyitó ünnepsége fér bele, az orosz elnök Budapesten átveszi a debreceni egyetem díszpolgári címét is. Az egyetem döntését megtudva indított petíciót egy helyi fiatalok által alapított civil szervezet, a Natív, hogy így tiltakozzanak a döntés ellen.

Mint a Facebookon írják: “a Natív tagjai nem értenek egyet ezzel a döntéssel és több lépést tettünk, amely a döntésben résztvevő szenátusi tagok beazonosítását segíti, illetve a döntéssel szembeni ellenérzésünket jelzi”. Petíciójukat alig néhány óra alatt közel 200 debreceni írta alá.Kérdéseinket emailben tettük fel a szervezetnek, amelyre Lénárt Attila válaszolt.

Eddig nyilvánvalóan nem sokan hallottak rólatok. Kik vagytok, mivel foglalkoztok, és hogy jött a képbe a tiltakozás Putyin díszpolgári címe ellen?

A Natívot 2 éve alapítottuk. Debreceni fiatalok vagyunk, akik akkor azt tűztük ki közös célul, hogy egy nyitottabb, toleránsabb és zöldebb Debrecenben szeretnénk élni. Alapvetően helyi ügyekkel foglalkozunk, de két év alatt rá kellett jönnünk, hogy nagyon sok helyi probléma gyökere nem csupán szakmai, hanem a helyi döntéshozatal antidemokratikusságából fakad. Látszólag fenntartják az intézményekben a demokráciát, de a döntésekbe való bevonás, és az ehhez szükséges átláthatóság hiányzik.

Pontosan ilyen antidemokratikus és átláthatatlan folyamat volt az, amivel most Putyin díszdoktori címét is megszavazta az egyetem szenátusa. És pontosan azt a nyitottságot és toleranciát rombolja le az egyetem szimbolikusan ezzel a döntéssel, ami miatt a szervezetünket megalapítottuk. Debreceni polgárokként és a Natív tagjaiként pedig figyelünk arra, ha valami nem tetszik a környezetünkben levőknek. Ez pedig nem tetszett.

De miért pont egy helyi ügyekkel foglalkozó szervezetnek kell kiállni egy ilyen országos témában?

Egyrészt a tagságunk jelentős része jelenlegi vagy volt egyetemista itt, Debrecenben, másrészt az egyetem tulajdonképpen évszázadok óta szoros szimbiózisban működik a várossal, ezért ezt a címet a mi nevünkben is adják. Így kötelességünknek érezzük, hogy véleményt nyilvánítsunk a kérdésben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.