2017. szeptember 29., péntek

AZERI PÉNZMOSODA - POLT BLOKKOLHATJA A VIZSGÁLATOT, DE OLASZORSZÁG BESEGÍTHET

CIVILHETES NET
Szerző: Vasárnapi Hírek
2017.09.29.


Nem fenyegetik a pénzmosodát - Az olasz és a bajor vizsgálat jelent reményt, az Európai Parlament várhatóan semmit nem tud kideríteni az azeri pénzmosodáról, melynek hazánkat érintő visszás ügyleteiről Polt Péter adhat csak felvilágosítást. - írja a vasarnapihirek.hu.

Aligha várható átütő eredmény attól az európai parlamenti vizsgálattól, amely az „azeri pénzmosoda” viselt dolgait tárná fel. (Kutakodás annak ellenére lesz, hogy a Fidesz-delegáció leszavazta az erről szóló javaslatot.)

Az EP maga ugyanis nem nyomozó hatóság, ha utána akar járni, hogy mely uniós országokban kik és kik, milyen ellenszolgáltatás fejében kaptak pénzt a bakui diktatúra vesztegetési alapjától, akkor a tagállamok hatóságaival kell felvenniük a kapcsolatot – Magyarországon a Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészséggel.

Emlékeztetőül: 2012 és 2014 között az Ilham Alijev elnök által irányított, az emberi jogokat módszeresen megsértő, tekintélyuralmi azerbajdzsáni rezsim 2,9 milliárd eurót utalt át európai bankokba – többek között azért, hogy az összegből nyugati politikusokat és újságírókat fizessen le.

A pénzek egyik ismert címzettje volt Eduard Lintner, a bajor CSU egykori képviselője, Azerbajdzsán lobbistája, aki 2013-ban választási megfigyelőként „mindent rendben talált” a mások által botrányosnak minősített választásokon.

Kétmillió eurós támogatást kapott egy alapítvány közbeiktatásával Luca Volonté, az olasz jobbközép néppárt politikusa (az EP néppárti frakcióvezetője), akit most pénzmosással és korrupcióval vádolnak.

(Ő védte meg egyébként 2013-ban harciasan Orbán Viktor illiberális retorikáját és lépéseit az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében, illetve ő érte el, hogy ne induljon monitoring eljárás Magyarország ellen.)

Az azeri forrásból Magyarországra is érkezett több millió dollár egy MKB-bankszámlára – nagyjából akkoriban, amikor Magyarország kiadta Bakunak a „baltás gyilkost”.

Felért egy beismerő vallomással, hogy az Európai Parlament plenáris ülésén a 19 Fidesz-delegált nem szavazta meg a vizsgálatot

– kommentál az MSZP EP-képviselője. Ujhelyi István szerint egyelőre nem tisztázott, milyen testület kutakodik majd...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.