2017. szeptember 27., szerda

ÉLETEKET KÖVETEL A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY PÉNZHIÁNYA

PORTOLIO
Szerző: Portfolio
2017.09.27.


Magyarország képtelen javítani relatív helyzetén a társadalom egészségi állapotát illetően. A magyar népesség egészségi állapota pedig lényegesen rosszabb, mint ami a gazdaság fejlettsége alapján elvárható lenne - állapította meg legutóbbi tanulmányában Orosz Éva és Kollányi Zsófia, az ELTE kutatói.

A magyar lakosság egészségi állapotának alakulására a kutatók a születéskor várható és a 40 éves korban várható élettartam mutatót használták - írja a tanulmányt összefoglaló cikkében a Portfolio. Az 1960-as években indult várható élettartam-csökkenés az 1990-es évek elején gyorsult fel, egészen 1993-ig tartott ez a folyamat. A trend 1994-ben fordult meg, azóta növekszik a népesség várható élettartama, ami elsősorban a szív- és érrendszeri halálozások csökkenésének köszönhető.

Ennek a pozitív trendnek a mértéke azonban nem volt elégséges ahhoz, hogy Magyarország javítson relatív helyzetén. Továbbra is a magyar népesség egészségi állapota az egyik legrosszabb az EU-országok között.

2014-ben a 40 éves magyar férfiak életkilátása 6,8 évvel volt rövidebb, mint az EU15- országokban élő férfiaké és 2,2 évvel rövidebb, mint a V3-országokban élő férfiaké. A nők esetében is nagyobb a különbség, mint amekkora az 1980-as évek végén volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.