2017. szeptember 16., szombat

MAGYAR NYARALÁS HAZATÉRT HATÁRÁTKELŐKÉNT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Móni
2017.09.16.


Aki rendszeresen olvassa a blogot, annak nem kell bemutatni Mónit, aki pedig nem, annak csak annyit, hogy az Egyesült Államokból költözött haza a lányával, most nyáron pedig amerikai férje is velük töltött némi időt Magyarországon. Némi hányattatás után Móni iskolában kezdett el dolgozni, így aztán teljes erővel szembesült a magyar valósággal, és megtapasztalhatta, milyen is nyaralni Magyarországon – iskolai fizetésből.

„Végre tavaly szeptember 1-től teljesült a vágyam, egy iskolában kezdtem el dolgozni, mint gyógypedagógiai asszisztens. Az iskola egyik nagy előnye, hogy most szombattól (azaz július 1-től) augusztus 23-ig szabadságon vagyok, miközben jön a fizetés a számlámra. Hű, micsoda érzés! Mit tud kezdeni az ember ennyi szabival, egy iskolai fizetéssel?

Tavaly négy hónapon keresztül egészen pontosan 100.074 forint volt a nettó fizetésem. Most januártól ez 128.869 lett. Egyrészt megdöbbentem azon, hogy a minimálbér emelés után, ennyivel több lett a nettóm, és meg kellett, hogy állapítsam, szánalmas, hogy ennyi fizetésért dolgozunk, de ugyanakkor nagyon, nagyon örültem ennek a nem kevés emelésnek (a családi adókedvezmény nélkül még ennyi sem lenne a bérem).

Milyen nyaralást lehet ennyi pénzből kihozni?

Én és lányom havi nettó 200.000 forintból gazdálkodunk, mert a férjemtől havonta 200 dollárt kértem. Tavaly nyáron volt olyan hétvége, amikor 3000 forint volt a zsebemben, semmi megtakarításom nem volt (ez nem jó, nem büszkélkedem vele, de ennek is van története). Ahhoz képest ebből a fantasztikus havi összegből fel tudtam tornázni a bankszámlánkat egy egész tűrhető kis összegre.

Néha nekem is hihetetlen, hogy tudok ennyi pénzt félretenni, végül is nem titok (700 dollár van félre rakva a bankban, a fizetési számlámon pedig, ha minden igaz, a mai nappal lesz fizetés, valamivel több, mint kétszázezer).

Azért nem gondolom, hogy titok ezt leírni, mert a politikusok is „megosztják” velünk, mennyi megtakarításuk van. Orbán Viktor és felesége, ha jól emlékszem 700 ezer forint megtakarítást vallottak be.

Miniszterelnök úr! Úgy látom, én ügyesebb vagyok megtakarításban, mint Ön.

A havi állandó kiadások: a rezsim kb. 40 ezer, a két bérlet 14 ezer, a lányom ebédje a suliban 6000. Tehát marad 140 ezer forint. Élelemre, ruházkodásra, szórakozásra, iskolára… egyebekre.

Nem sok pénz. Mit lehet ebből kihozni, ha nyaralni kívánunk? A 700 dollár megtakarításból egyébként 500 dollár a lányomé, amit én raktam félre kicsi korától kezdve, de sajnos ahhoz is hozzá kellett nyúlni egy idő után, mivel állást találni Budapesten nem volt egyszerű (akit érdekel, ebben a posztban ez le is van írva részletesen)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.