2017. szeptember 6., szerda

MERT MINDEN GYEREKNEK JÁR A GYEREKKOR - TISZAVASVÁRIBAN FOCIPÁLYA ÉPÜLT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.09.05.


Eufemisztikus ugyan épülésnek nevezni a Tiszavasvári peremén kinőtt focipálya létrejöttét, amit nem milliárdok és nem is kormányzati akarat emelt ki a földből. Valami azonban tagadhatatlanul épülni kezdett, ami bőven túlmutat önmagán.

Tiszavasváriról jellemzően két név jut az emberek eszébe: Orosz Mihály Zoltáné és Zagyva György Gyuláé. Előbbi tavaly kora tavasszal állt neki „rendet tenni” a jobbikos polgármester, Fülöp Erik hívására a több mint 12 ezer lakosú városban. Utóbbi pedig a helyi közmunka-programot igazgatja, amolyan húzd meg-ereszd meg módszerrel.

Köteteket lehetne megtölteni a Tiszavasváriban kialakult, korántsem egyszerű helyzet elemzésével (mondjuk azzal, hogyan került itt polgármesteri székbe a Jobbik, és miért hívták be végül OMZ-t rendet tenni…). De az egyszerűség kedvéért képzeljünk el egy helyet, ahol az érpataki modell meglehetősen megfélemlítő légköre mellett Zagyva a közmunka ura – ott, ahol az útszélek rendbetételén kívül legfeljebb a csirkefeldolgozóban lehet munkát találni (vagy szerencsés esetben Nyíregyházáig utazni érte), és a kevés szabad helyért elkeseredett harc folyik folyamatosan. A munkanélküliség, a szegénység a falu mindkét cigánytelepén óriási (e két végen él a város lakosságának közel harmada), szegregált emellett az egyik általános iskola is, a telepiek jóformán be se jutnak a városközpontba.

És ami még komoly probléma Tiszavasváriban: ugyan több kísérlet is volt már arra (több-kevesebb sikerrel), hogy különböző civil szervezetek valamiféle javulást hozzanak a város telepeinek életébe – ám ezek a kezdeményezések szinte kivétel nélkül elhaltak. A tiszavasváriak pedig maradtak ott, ahol voltak. Semmivel sem jobb helyzetben, mint korábban.

Ebbe a fojtó légkörbe érkezett nagyjából egy évvel ezelőtt Gulyás Márton, hogy kisfilmet forgasson a Slejmmel a közmunkáról. Aztán valahogy itt ragadtak. A Közös Ország Alapítvány azóta többször vett részt helyi fórumokon, figyelemmel kísérik a város életét, aktívan tartják a kapcsolatot a helyiekkel. Most pedig belefogtak egy olyan projektbe, ami sokkal többet tehet Tiszavasváriért, mint bármilyen rendteremtő modell...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.