2017. szeptember 19., kedd

ÓRIÁSI KÁRTÉRÍTÉST FIZET A MAGYAR KORMÁNY

CIVILHETES BLOG
Szerző: Napi.hu / Híres ember
2017.09.19.


Kifizette egykor a Ticket Express utalványokat forgalmazó francia Edenredet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A francia étkezésicsekk-forgalmazó kiebrudalása a magyar csekkpiacról eddig 10,1 milliárd forintba került az adófizetőknek, ám újabb kártérítések is jöhetnek még - tudta meg a Zoom.hu.

A cafeteriapiac államosítása 2011 őszén az adótörvények vitájában került elő a semmiből, így 2012 januárjától kvázi állami monopóliummá lett az étkezési csekkek piaca. Ezt megelőzően a több mint húszmilliárd forintos étkezési utalványpiacon több, jellemzően francia cég osztozott, és a tevékenység jelentős profitot hozott - olvasható a portálon.

Ráadásul az étkezési csekkek piacát az évtizedes gyakorlat szerint adókedvezményekkel ösztönözte az állam, a hideg- és meleg étkezési utalványokat bizonyos összeghatárig adómentesen kaphatták a munkavállalók. A kormánynak az így szerezett haszon "szúrhatott szemet", ezért 2012-től rapid módon átalakították az adókedvezményeket, mégpedig úgy, hogy azt csak az akkor gründolt állami cég, az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. Erzsébet-utalványai kapták meg.

Pontosabban 2012 januárjától az Erzsébet-utalványok és Széchenyi pihenő (Szép) kártyák "csak" 30,9 százalékkal adóztak, szemben a francia multik termékeire kivetett 51 százalékos adóval. Ez a diszkriminatív kormányzati-törvényhozási döntés azonnal átrendezte a piacot, kirántotta a francia cégek alól a talajt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.