2017. szeptember 9., szombat

ORSZÁGOT EGY MOL-ÉRT

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.09.09.


A magyar külpolitika vezérelve: vessz össze minden szomszéddal és szövetségessel, az összes nagyhatalommal, mert így bizonyíthatod, hogy megalkuvás nélkül képviseled a magyar érdekeket. Mindeközben ne hagyd magad befolyásolni a realitásoktól, a nemzetközi erőviszonyoktól, a magyar gazdaság és a határon túl élő magyarok érdekétől...

...Kezdjük a MOL-lal, mivel az közelebb áll hozzám, mint a marosvásárhelyi katolikus gimnázium, mert ott ritkán szoktam tankolni és egyébként is ateista vagyok. Szóval az MTI-Fidesz azért magyarázza el ilyen szájbarágó módon, hogy „ a MOL horvátországi beruházása körül kialakult helyzet”, valamint „a MOL vezetőjével szembeni horvát magatartás,” hogy az olyan információs zárványba szorított helyeken, mint Esztergályhorváti, Ásotthalom vagy Érpatak is világos legyen az ott élő érzékeny lelkek számára: „báncsák’ a magyart”.

Köztudott, hogy a MOL egyenlő a nemzettel, a cég elnöke, Hernádi Zsolt meg a magyarsággal. „Ami jó az Egyesült Államoknak, az jó a General Motorsnak és fordítva” – mondta csaknem hetven éve a GM elnöke, Charles Erwin Wilson. És ez érvényes a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt-e is, amelyet Hernádi Zsolt 16 éve elnököl. Olyan alelnökkel, mint Csányi Sándor, aki az MLSZ elnökeként halmozza magának a jól tejelő tisztségeket és a magyar labdarúgásnak a babérokat, továbbá finanszírozza az első osztályú (sic!) magyar bajnokságot, az NB I-et OTP álnéven.

A Mol igazgatóságában olyan nagyágyúkkal foglal helyet, mint például Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki szerint nyugodtan zárjuk be a gimnáziumokat, szakmunkásokra van az országnak szüksége, vagy Martonyi Jánossal, aki az utolsó magyar külügyminiszterként látott közvetlen közelről amerikai elnököt Orbán Viktor oldalán a Fehér Házban. Vagy 15 éve.

A horvátok azért csinálnak „helyzetet” a MOL körül, mert nem tetszik nekik, hogy a MOL – a horvát állam szerint – kedvezőtlen feltételek mellett vásárolta meg a horvát olajtársaságot, egyszerűen kimazsolázta belőle a jövedelmező részeket, a veszteségeseket a horvát államra hagyva. Tehette ezt azért, mert az akkori kormányfőt, Ivo Sanadert – állítólag – Hernádi Zsolt egy orosz közvetítő cég segedelmével dollármilliókkal megvesztegette, amiért az érintett kormányfő börtönbe került. Erre hivatkozva a horvátok a tranzakció felülvizsgálatát kezdeményezték és Hernádi Zsolt ellen nemzetközi elfogató parancsot adtak ki az Interpollal karöltve, mivel azt gondolták, ha bebizonyosodott, hogy a horvát kormányfő kenőpénzt kapott, akkor azt valakinek adnia is kellett.

Ezért szerették volna Hernádit kihallgatni, mert őt gyanították a megvesztegetés másik oldalán állni. Elkövették azonban azt a hibát, hogy előtte nem kérdezték meg Polt Pétert, Magyarország legfőbb ügyészét. Ha megtették volna, gyorsan megtudhatták volna tőle, hogy Hernádi Zsolt ártatlan, mint a ma született bárány. „A MOL vezetőjével szembeni horvát magatartás” miatt a horvátok még várhatnak egy kicsit az OECD tagságra.

Hacsak át nem gondolják a „MOL körül kialakult helyzetet” és be nem ismerik, hogy Ivo Sanader a 10 millió dolláros kenőpénzt saját magától kapta, vagy – ahogy az az ítéletben szerepel – egy orosz cégtől, akinek ebből semmilyen haszna nem származott, vagyis csak úgy arra jártak és letettek 10 milliót Sanader asztalára. Budapest azt is elfogadná, hogy nem is volt vesztegetés, illetve a horvát állam akarta a MOL-t megvesztegetni, hogy vegye meg az INA Horvát olajtársaság veszteséges részeit is, de Hernádi nem hagyta magát 10 millió dollárért sem korrumpálni. Ennyi, és nyitva az út az OECD felé...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.