2017. szeptember 19., kedd

ÚJABB JOGSÉRTÉS AZ OKTATÁSBAN - AZ OMBUDSMAN FELSZÓLÍTOTTA A MINISZTÉRIUMOT A CSELEKVÉSRE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző:DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.09.19.


Székely László, az alapvető jogok biztosa kiadott nagy csendben egy állásfoglalást, amelyben megállapította, hogy a sérül a sajátos nevelési igényű tanulók oktatáshoz való hozzáférésének joga. Nem először. Mit lép erre az Emberi Erőforrások Minisztériuma?

Tavasszal, a Taigetosz-törvény elfogadása idején szülők, diákok, tanárok, szakemberek próbálták kétségbeesetten jelezni, hogy óriási a baj, több tízezer diák jövője került veszélybe a köznevelési törvény újabb módosításával, a sajátos nevelési igényű (SNI-s) és a beilleszkedési, magatartási, tanulási (BTM) zavarokkal küzdő gyerekek számára pedig a jelenlegi oktatási rendszer nem más, mint zsákutca. Amikor Áder János köztársasági elnök aláírta (van, aki meglepődött?) az inkriminált törvényt, még azt is hozzátette, konzultált az oktatási jogok biztosával, aki arról biztosította, hogy a módosítás nem támasztja alá a törvénnyel szemben megfogalmazott kritikákat és aggodalmakat.

Azt persze sem Áder, sem más nem tette hozzá, hogy az oktatási ombudsman hatáskörét épp ennek a törvénynek a módosításával kukába is dobták: Aáry-Tamás Lajos rövid pórázt kapott, azóta közvetlenül az oktatásért felelős miniszternek, vagyis Balog Zoltánnak tartozik felelősséggel, és „nem járhat el olyan ügyben, amelyben tőle pártatlan magatartás tanúsítása nem elvárható”. Nem is nagyon járt el azóta érdemben semmiben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.