2017. október 1., vasárnap

AZ EURÓPAI REALITÁSHOZ TARTOZIK, AMIT ORBÁN ŐCSÉNYRŐL MONDOTT, DE AZ EU JÖVŐJÉRŐL HALLGATOTT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOG
Szerző: SZELESTEY
2017.10.01.


- Szíjjártó: a menekültek tehetnek róla, hogy ilyen keményen bántak velük a magyar hatóságok

- Az Orbán-kormány Juncker ellen is municiót igyekszik szerezni a nemzeti konzultációval

- A V4-ek szétverik az uniót, ugyanakkor kerülik, hogy feldolgozzák saját, kommunista múltjukat

Die Zeit

Nem jutottak előbbre az unió jövője ügyében Tallinnban az EU állam- és kormányfői. Úgy hogy maradtak abban, amit a végén a Tanács elnöke közölt: még sok mindent tisztázni kell, ezért Tusk két hét múlva dokumentumban foglalja össze a reformelképzeléseket. A francia államfő ugyan pár napja kifejtette, miként gondolja a szervezet radikális átalakítását, csakhogy ebben kulcsszerep jutna a német kancellárnak, ám neki a legfőbb gondja az, hogy működőképes koalíciót hozzon össze, miután meggyengült a választásokon. Ettől azonban a csúcskonferencián Merkel nagy érdeklődést tanúsított Macron terve iránt, ám odahaza potenciális szövetségesként a szabaddemokraták várják, akik nem lelkesednek a francia vezető egy sor gazdasági javaslatáért. Orbán Viktor egy szót sem mondott az államfő programjáról, ellenben kijelentette, hogy támogatja az őcsényieket, akik részben erőszakos akcióval tiltakoztak néhány befogadott menedékkérő gyerek ottani üdültetése ellen. Ez is része az európai valóságnak.

Al-Jazeera

A magyar külügyminiszter rendkívül igazságtalannak tartja a menekültügyben érkező bírálatokat. Szíjjártó Péter a több mint 25 perces beszélgetésben azzal érvelt, hogy valóban van eltérés Magyarország és mások álláspontja között, mivel mi úgy gondoljuk, hogy az illegális migráció biztonsági fenyegetést jelent Európa számára, mások viszont nem találnak abban semmi kivetnivalót. De ettől még senkinek sem szabadna azt állítania, hogy a magyar kormány nem tartja tiszteletben az európai értékeket, mert az unió tagjaként elfogadjuk a játékszabályokat. Hogy akkor miért nem fogadunk be mégsem menedékkérőket, arra a politikus úgy válaszolt, hogy a magyar fél mindig is teljesítette nemzetközi kötelezettségvállalásait. Amikor jöttek a migránsok, a hatalom megfelelő ellátást és gondoskodást ígért nekik, ám ezek az emberek eltorlaszolták az autópályát, pályaudvart szálltak meg. Nem voltak hajlandók együttműködni a helyi szervekkel, táborba menni. Nagyon fontos európai normákat sértettek meg.

A miniszter kedvezőtlen jelenségnek minősítette a jogellenes bevándorlást, és úgy hiszi, hogy a migránsügy a felelős a biztonságot ért fenyegetésekért. Szerinte a legújabbkori történelemben e tekintetben még sosem volt annyira rossz a helyzet Európában, mint most, ideértve, hogy minden eddiginél súlyosabb a terrorfenyegetés. Ez pedig annak a következménye, hogy 1,5 millióan jöhettek a földrészre, minden ellenőrzés nélkül. Ily módon terroristák is beszivároghattak. Mint kifejtette, a magyar álláspont az, hogy nem kellene még többeket csábítani Európába. Inkább arra kellene rávenni őket, hogy maradjanak közel a hazájukhoz, amennyire ez csak lehetséges. Azt is megismételte, hogy Magyarország az EU tagja kíván maradni, ellentétek ide vagy oda. A televízió hozzáteszi, hogy a válság kirobbanása óta az Orbán-kabinet a bírálatok kereszttüzében áll ellentmondásos és kemény migrációs politikája miatt. Ugyanakkor az Európai Bíróság pár héttel ezelőtti döntése feljogosítja Brüsszelt, hogy a jövőben is bizonyos számú menekült átvételére szólítsa fel a tagokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.