2017. november 10., péntek

AZ AMERIKAI TÖMEGMÉSZÁRLÁSOK OKAIRÓL

GYŐRFI ANDRÁS BLOG
Szerző: GYŐRFI ANDRÁS
2017.11.09.


Alig ocsúdtunk fel a Las-Vegas-i tömegmészárlás sokkjából, máris jött egy újabb, megmagyarázhatatlan tragédia. Néhány napja egy templomba sétált be valaki Amerikában, szisztematikusan haladva megölt nem egy, nem két embert. Mégis miért? A lehetséges magyarázatok között nyilván mindig előkerül a pszichológia, könnyen feltételezzük, hogy zavart, pszichopátiás, netán gyerekkori traumáktól szabadulni képtelen emberekről van szó.

Persze, ez kerek, de ilyen emberek sajnos a világ minden pontján vannak, arányaiban viszont nincs annyi hasonló ámokfutás, mint a szabadok földjén, a bátrak hazájában. Hamar jön a következő gondolat, a fegyvertartás európai szemmel nézve érthetetlen lazasága. Ebben a posztban nem mélyedünk el abban, hogy miért ragaszkodik a mindenkori amerikai kormány ennyire görcsösen ehhez a joghoz.

A New York Times remek írása nyomán viszont bemutatjuk azt a tényezőt, amire minden valamire való kutatás eddig jutott. Nem, Amerikában nem különösen agresszívek az emberek, legalábbis nem jelentősebben, mint bárhol másutt. Nem, Amerikában nem a rasszok terén látható sokféleség teszi feszültté, elvetemültté az embereket, legalábbis nem jellemzőbben, mint bárhol máshol...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.