2017. november 3., péntek

CIVILEK CÉLKERESZTBEN - OSZD MEG ÉS URALKODJ!

168 ÓRA ONLINE - ITTHON
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2017.11.03.


Miért kerülnek a kormány feketelistájára olyan civil szervezetek, mint a Baptista Szeretetszolgálat, az Igazgyöngy Alapítvány, a Bátor Tábor Alapítvány, a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet, a Rex Kutyaotthon Alapítvány, a Magyar Vöröskereszt? Miért kell ügynöközni, a terrorizmushoz fűzni gondolatilag a betegekkel, sérült gyerekekkel, bántalmazottakkal vagy állatokkal foglalkozó civileket, ahelyett hogy megköszönné nekik a kormány, hogy helyette (is) dolgoznak? A kabinet szűnni nem akaró lendülettel támadja a civil szférát, most már az Információs Hivatalt is csatasorba állítva. Vajon meg tudják védeni magukat? S hogyan válhattak ennyire kiszolgáltatottá? Miként torzította az EU támogatáspolitikája a magyar civil szektor fejlődését?


A kormány Brüsszel és a migránsok után – nyilvánvalóan kötődve a Soros György elleni kampányhoz – régi-új ellenséget talált magának: a civileket. E mostani támadás nem új keletű. Korábban a Norvég Alapból finanszírozott szervezetek álltak a kormány célkeresztjében, mondván, a külföldi pénzből valójában a belpolitikát próbálják befolyásolni. Annak a támadásnak a csúcspontján Móra Veronikát, az Ökotárs Alapítvány igazgatóját rendőrségi akció keretében vitték el kihallgatni. Utóbb kiderült, 2014 áprilisában személyesen Orbán Viktor kérésére estek neki a hatóságok a Norvégia, illetve Soros György támogatását élvező civileknek. Két év alatt 62 civil szervezetet vizsgált a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, négy alapítvány adószámát próbálták meg felfüggeszteni. A rendőrség 16 hónapon át nyomozott, az ügyészség hét szervezetet ellenőrzött. Végül egyetlen civil szervezetet sem marasztaltak el.

Most a civilek újra célkeresztbe kerültek.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke bejelentette, hogy „tiszta képet kaphatunk januárban a Soros-birodalom magyarországi ténykedéséről, miután az Információs Hivatal már az év elején dönthet a milliárdos befolyásolási kísérleteit feltáró beszámoló egyes részleteinek nyilvánosságra hozataláról”. Németh fontosnak tartja, hogy „a közvélemény is pontos képet kapjon arról, hogy az amerikai spekulánshoz közeli, magukat civilnek hazudó szervezetek miként avatkozhatnak bele a magyar belpolitikába”. Orbán Viktor pedig arról értekezett, hogy „a nemzetbiztonsági szolgálatok közreműködésével a nyilvánosság elé kell tárni az európai életet befolyásolni igyekvő Soros-hálózatot”.

Nemcsak ezek a fenyegetések vetnek árnyékot a civil szektorra, hanem a már hosszú ideje tartó finanszírozási nehézségek is. Holott bőven akadnak olyan civil szervezetek, amelyeket az állam annak ellenére sem támogatott soha egyetlen fillérrel sem, hogy tipikusan olyan feladatot látnak el, amelyet épp az államnak kellene. Csak egyetlen példa: ilyen munkát végez a családon belüli erőszak áldozatait segítő Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen nevű szervezet, amely nem kap állami pénzt az áldozatokat óvó segélyvonal működtetéséhez. Viszont nincsenek ilyen gondjaik a kormány számára kedves civileknek, mint például az állami tulajdonú MVM által félmilliárd forinttal megtámogatott Civil Összefogás Fórumnak vagy a teljes szerepzavarral küzdő Fiatal Családosok Klubjának, amelynek legaktívabb tagja a kormánypárt újbudai alpolgármestere, Király Nóra. Ezek a szervezetek nem foglalkoznak érdekképviselettel, sem a civil jogok erősítésével, nem végeznek társadalmi haszonnal járó munkát, ellenben feltétel nélkül szolgálják a kormányt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.