2017. november 16., csütörtök

ÓRIÁSIT SZÍV, AKI MA ÉPÍTKEZÉSRE ADJA A FEJÉT

ABZÚG BLOG
Szerző: FŐDI KITTI
2017.11.16.


Az építőiparban óriási a szakemberhiány, hónapokat kell várni a kőművesekre, de ha el is kezdik a munkálatokat, folyamatosak a fennakadások. A vállalkozók nem találnak munkaerőt, mert nem tudnak versenyezni a külföldi fizetésekkel. Az OKJ-s képzések is pocsékak. Az egésznek az alján pedig ott vannak a megrendelők, akiknek maguknak is szakemberré kell válniuk, ha fel akarják újítani a házukat. A szakértő szerint 15 évig még nem is fog változni semmi.

Az építőiparnak szinte minden szegmensén baj van, hiába van rengeteg munka és magasabb fizetés, mindenki a szakképzett emberek hiányát nyögi. Az utóbbi időben fellendült az iparág, ezért most még jobban megérezzük azt, hogy nincsenek szakemberek, de nem csak a megrendelők, hanem a vállalkozók is cipelik ezt a terhet. Aki ennek ellenére mégis úgy dönt, hogy a szakmában szeretne dolgozni, és elvégez egy tanfolyamot, az elavult eszközök és tanítási módszerek miatt úgy kerül be az iparba, hogy még egy kéményt sem tud önállóan felépíteni.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke, Koji László szerint azért állt elő ez a helyzet, mert 2008 és 2013 között 80 ezer foglalkoztatott nem kellett az iparágnak, annyira nem voltak beruházások. Ráadásul akkoriban népszerű sem volt a szakma (bár még most se kifejezetten az), mert egy szakmunkás csak az átlagbér 70 százalékát kereshette meg nehéz fizikai munkával. Most viszont folyamatosak az állami megrendelések, kell a munkaerő, de nincs, mert nagyjából 20-25 ezer magyar építőipari szakmunkás külföldön dolgozik. Koji László szerint őket haza sem lehet csábítani, mert Magyarországon nem tudnak annyit – körülbelül nettó 300 ezer forintot – keresni, mint kint...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.