2017. december 31., vasárnap

444.HU: BEST OF 2017

444.HU
Szerző: 444.hu
2017.12.31.


A 444 újságírónak kedvenc cikkei. Mármint azok közül, amiket ők maguk írtak.



ALBERT ÁKOS

Nem ismerik el, hanem megmagyarázzák a szart - Ez azért, mert szeretem, ha egy történeten keresztül be lehet mutatni egy fontos jelenséget.

Csalódott Magyarországban, elment harcolni Donyeckbe a magyar rendőr - Ez pedig azért, mert szeretem a jó történeteket.

ÁCS DÁNIEL


Ezt az évet nagyobb részt azzal töltöttem, hogy feltárjam Ferencváros központilag szervezett korrupciógyanús ügyeit. Nem csak az etikátlan esetek feltárása jelentett kihívást, hanem az is, hogy hogyan lehet ismeretlen figurákról, ismeretlen ügyekről közérthetően beszélni. És hogy lehet-e Magyarországon olyan kitartóan ostromolni a rendszert, hogy annak látható következményei is legyenek. A cikk- és videósorozatból két anyagot emelnék ki:

Önkormányzati lakásokkal seftelnek, miközben 1500 család vár segítségre -Rudits Tibor, a kerületi kéményes és körének története, akik szinte behálózzák az egész kerületet, és szisztematikusan leszívják forrásait.

Benne van a kéményes, a kincstárnok, a főépítész, a közteresek, és a piramis csúcsán egy ismeretlen parlamenti képviselő áll - Egy összefoglaló videó, ami a zűrös ügyek mögötti hálót vázolja fel.

BEDE MÁRTON

Spicy Fish - Egy jó kínai étterem Budapesten - Amikor megírtam ezt a cikket, ide még nem nagyon jártak magyarok, csak kínaiak. Amikor legutóbb voltam, már tele volt magukat jól érző, hatalmasat zabáló magyarokkal. Jó érzés a társadalmi változás motorjának lenni.

Lassan elhalkul a zene - Még mindig nem vagyok biztos abban, hogy ez az én öregedésemről szól vagy a popzenéjéről, de ebben a cikkben több olyan gondolat van, amit eskü nem mástól loptam.

Pisi az 56-osok terén - Mások által viccesnek mondott cikk, ami szerintem tökéletesen mutatja meg, hogy mennyi a tartalom Magyarország nagy szája mögött.

BOROS JULI

Ők azt gondolják, 1 migránsból lesz 6 migráns, 6-ból meg 12, és a végén elfoglalják egész Őcsényt, egész Magyarországot - Halász Julival dolgozni szuper, Fenyvesi Zoltán meg ideális interjúalany volt. Nagyon jó volt, hogy épp az érintett mondta el indulatmentesen, empatikusan, hogy mi volt az igazán lehangoló és tanulságos ebben az egész sztoriban.

Ha csak húsz ember okul abból, ami velünk történt, már akkor is tettünk valamit ezért az egészért - Hába volt kicsit nyálas, ha tényleg csak húsz ember jött rá, hogy a világ nem olyan debil, mint amilyennek Facebookon látszik, akkor már tényleg megérte.

BOTOS TAMÁS


Pintér Attilával meccset nézni Felcsúton - Haszán Zoltánnal Felcsútra mentünk, hogy végignézzük, hogy küzd a miniszterelnök úr csapata a fejlesztési miniszter úr csapata ellen.

CZINKÓCZI SÁNDOR

Vállalkozz itthon, jól megszívat az állam - Behúztak egy csomó fiatalt egy állami mentorprogramba, de nemhogy kifizették volna nekik a támogatást, még veszteséget is okoztak nekik. Az illetékesen nem foglalkoztak a panaszaikkal sem, de miután megjelent a cikk, kivizsgálták, miért nem kapják meg a beígért pénzt.

Újra a Parlamentben: maxriszpekt és érettségi öltöny - Mivel Kövér László tömegesen tiltja ki az újságírókat a Parlamentből, Halász Julival megmutattuk, milyen lenne, ha tényleg a házelnök elvárásai szerint készülnének a riportok.

ERDÉLYI PÉTER

„Gondolom, ha megöl és elás, az azt jelentené, hogy még jobban szeret” - A volt barátnőjének megcsonkítása miatt már kétszer elítélt kórházigazgató ügye 2013 óta húzódik. Minden tárgyaláson ott voltunk, sokat forgattunk az áldozattal. Erika történetet fontos dolgokat mond a magyar igazságszolgáltatásról, arról, hogy bánnak az erőszak áldozatává váló nőkkel, és mit jelent, ha a gyanúsított, egy magas státuszú, befolyásos politikai kapcsolatokkal rendelkező férfi.

Símaszkban verték össze a közmunkásokat, rendőr adott tippeket hozzá -Három támadás történetén keresztül mutattuk be, hogyan kezelik a gyűlölet-bűncselekményeket Magyarországon. Hogy mennyivel elnézőbb a rendszer, ha a romák az áldozatok, és menyivel szigorúbb, ha ők az elkövetők. Egy rendőrtiszt mindenféle felelősségre vonás nélkül megúszhatja, ha egy cigányok elleni támadás kivitelezéséhez az tippeket.

Személyes adatokat is továbbít orosz szerverekre a magyar kormányzati konzultációs oldal - Miután megírtuk, hogy egy orosz program fut a nemzeti konzultáció hivatalos oldalán, a propagandaminisztérium azonnal leszedte a kódot, így nem kerültek a magyar állampolgárok tízezreinek személyes adatai az orosz titkosszolgálattal együttműködő orosz cég szervereire. Sajnos ritkán fordul elő, hogy egy cikkünknek egyértelmű hatása van, de a Yandex-sztori szerencsére máshogy alakult.

HALÁSZ JÚLIA

Mért kell ennek a retkes egyetemnek itt lenni? - Az év tüntetése a ceu elleni törvény ellen tüntetők elleni tüntetés volt. 50 szélsőjobbos ádáz küzdelme az esővel és a belenyugvással.

Elsírtam magam, és azt mondtam, nőként szeretnék fölkelni - Blanka 36 évesen váltott nemet. Elkísértem Kisorosziba, mikor először tért vissza új külsőben gyerekkora legfontosabb helyszínére.

HASZÁN ZOLTÁN

Egyetlen épülettel sem készült el a tanuszodák építésének bajnoka -Magyarország nemcsak stadionépítésben, hanem tanuszodaépítésben is nagyhatalom. De valahogy a gyerekeknek szánt uszodák nem akarnak elkészülni, a csókos cég egyetlen épületet sem adott át határidőre, viszont minden késés után még több pénzt kapott.

A szervezők már azt állítják, hogy nincs is szükség a vizes vébére 1,2 milliárdért felújított épületre - A vizes vébé sok pénzégető bravúrja között volt az egyik legnagyobb, hogy felújítottak egy épületet a Margitszigeten több mint egymilliárdért a szervezőknek, ami nem készült el időben, de ezt letagadták, majd közölték, hogy egyébként nincs is rá szükség.

HERCZEG MÁRK

Megnéztem mind az 1001 filmet, amit látnom kellett, mielőtt meghalok - Ezt magamnak írtam meg.

Orbán Viktor 100 hazugsága - Ezt az utókornak.

Egy lány az első randin elment vécére, de nem tudta lehúzni a szart, így kidobta az ablakon, de az beesett a két üveg közé, erre utánamászott, és beszorult -
Ezt pedig a világmindenségnek.

HORVÁTH BENCE

Államosítsuk a Facebookot és a Google-t! - A következő évtized egyik legnagyobb sztorija/kihívása lesz majd, ahogy az életünk egyre több területét szervezzük majd gigantikus techmonopóliumok irányítása alá. Egyelőre főleg csak kérdések vannak, ezt a cikket is azért szerettem, mert rengeteg ilyen témafelvetés jött miatta szembe, amire most még keveset gondolunk, de hamarosan minden ezek körül foroghat majd.

„Nem kérünk segítséget, mert addig nincs bajom, amíg nem kértem segítséget”- Ez a kérdés is régóta foglalkoztat: hogy van az, hogy miközben lehet tudni, hogy rengeteg ember küzd az országban különféle mentális betegségekkel, még mindig sokan furán tekintenek arra, aki segítséghez fordul. Másrészt pedig annak se feltétlen könnyebb, aki már eldöntötte, hogy szeretne szakemberhez fordulni: az állam alig-alig támogatja az OEP-finanszírozta pszichoterápiát.

Orbán Viktorral való barátságát is próbára teheti Mészáros Lőrinc elképesztő gazdagodása - Orbán és Mészáros kapcsolatáról általában csak gazdasági-politikai szempontból szoktak cikkek születni, pedig van egy fontos baráti szál is a háttérben. Ez a cikk az emberibb, személyesebb vonalra ment rá, és arra a kérdésre kereste a választ, hogy elronthat-e egy régi barátságot, ha hirtelen az egyik fél sokkal gazdagabbá válik a másiknál.

KIRÁLY ANDRÁS


„Azt szeretném, ha a csapataim ugyanolyan gyorsan jutnának át Európán, mint egy migráns” - Bár voltak pillanatok, amikor konkrétan a falon száradó festéket néztük a falon, összességében elég szórakoztató dolog egy hadgyakorlat, pláne aranyszínű gatyában, pláne, ha a végén még egy körülmetélési buliban köt ki az ember.

Tankönyvbe illik, amit a Trump-vizsgálat ügyésze a koronatanúkkal művel - A 2016-os amerikai elnökválasztás körüli orosz kavarás az évtized sztorija, de még ezen belül is külön lebilincselő Robert Mueller személye. A minden hájjal megkent ügyész szakmája minden trükkjét beveti. Bírósági drámák rajongóinak kötelező.

KULCSÁR REBEKA


Vajon lehetséges ennél értelmetlenebb sorozatot írni a mai tizenévesekről? - Az év legértékelhetetlenebb, komolynak szánt alkotása a köztévé új tinisorozata volt.

Váratlan fordulat: nem csak szopatni tud, érzelmei és gondolatai is vannak Pumped Gabónak - Az év legjobb trash műsora pedig a Pumpedék.

Heti Híradó - A legbüszkébb pedig erre vagyok, de ez nem egyéni eredmény, a siker fontos része a csapatmunka.

MAGYARI PÉTER


Könnyű eltenni a pénzből, mert ott van az asztalon - Hogyan látja az állami korrupciót az, aki belülről ismeri a politikát? Erre az interjúra hónapokig készültünk Szilárddal, aki szerint az járja a nehezebb utat, aki nem lop.

Legyőzheti-e Orbán Viktor magát Orbán Viktort? - Egészen komoly emberek figyelmeztettek, hogy talán elnéztem a cikk elején az összeget. Pedig vicc az egész.

PLANKÓ GERGŐ

A nemzeti díszletépítés rendszerei 1. rész, 2. rész - Idén az érdekelt igazán, honnan ered az a sötét és nyomasztó helyzet, ami körbevesz minket. Ezzel foglalkozott az első helyszínkereséstől az utolsó glitch-kockáig, az archív betétektől a zeneválasztásig szívvel-lélekkel, csapatmunkában készített kétrészes videóesszé-dokumentum-sci-fi.

Egy magyar adófizető megírta a NAV-nak: visszakéri a pénzét az államtól, mert nem arra fordítják, amire kellene - Az évet jól összefoglalja, hogy januárban még interjút készítettünk az emberrel, aki úgy szállt szembe a magyar állammal, ahogy még senki más...

Így lehet belőled egyik napról a másikra ellenség Magyarországon -….decemberben pedig már a magyar állam szállt szembe olyanokkal is, akikkel korábban soha.

RÉNYI PÁL DÁNIEL

Orbán és Schmidt Mária benyelte volna az Indexet, Simicskának lépnie kellett
-Szerettem az Index tulajdonosváltásának körülményeit és előzményeit bemutató írást. Lehetőséget adott bemutatni, milyen motivációk vezérlik a kormányzati szereplőket és az őket körülvevő üzleti világ figuráit. Az aktualitás miatt ráadásul gyorsan kellett dolgozni, így is sikerült összerakni a bonyolultnak látszó képet.

Ez nem újságírás, ez politikai nehézfegyverzet - Igazi 444-es csapatmunka volt cikkünk a kormány egyik legfontosabb aktuális törekvéséről, az új médiabirodalom felépítéséről. A propagandagépezet részben a kritikus sajtó provokációjára épül, az erről szóló elemzésünk mégis távolságtartó tudott maradni, és sok olyan exkluzív információt összeszedtünk hozzá, ami máshol nem jelent meg.

Ötvenszer halálosabb mint a heroin, tízezrével irtja az amerikaiakat, és megérkezett Európába is
- Élveztem az itthon kevéssé ismert, globálisan viszont iszonyatos pusztítást végző fentanil karrierjéről szóló cikkem írását is, bemutathattam a keménydrogok piacának működését is világszerte.

SARKADI ZSOLT

Orbán kincstárnokának cége 300 milliót keresett az ellopott magánnyugdíjvagyonon - Szivek Norbert tökéletes háttérember, annak ellenére, hogy ő felel az állami vagyon kezeléséért, a nevét is alig ismerik Magyarországon. Ebben a cikkben az egyik sötét üzletéről írtunk, bemutattuk, hogy szállt meg egy tántorgó energetikai céget, és hogyan akarhatott értékes erőműveket kikaparni belőle. Végül 300 milliót keresett az egészen, de duzzogva szállt ki, mert milliárdokat akart.

Ghaith Pharaonnak évtizedekig az volt a munkája, hogy politikai vezetők bizalmába férkőzzön - A Pharaon-botrány a Fidesz-kormányzás egyik legfurcsább ügye, a mai napig nem tudjuk, ki is volt ez az ember, hogy miért érkezett Magyarországra, miért engedtük be, és hogy pontosan mit is csinált nálunk. A szaúdi svindler múltját bemutató cikkeinkkel ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Izsák fideszes polgármestere épített egy vadászpanziót EU-támogatásból, aztán beköltözött - Lopott, lebuktattuk

SZILY LÁSZLÓ


Szép, mint a halott néni a kozmetikusnál - Az ember újságíróként kevés megrázó dologgal találkozik, mert ha hagyná magát megrázni, nem tudna újságot írni. De néha szerencsére nekünk is leesik az állunk. Mindenkinek jót tenne, ha sokkal több időt töltene halottak társaságában, és ettől hátha megjön az olvasók kedve.

A kisvárdai arénában 18-nál elbaszták a számozást - Az újságírás mellett MTK-ultra is vagyok. Ez az útiriport kicsit elhúzza a kék-fehér függönyt, hogy megleshesd ennek a vicces kis szubkultúrának az életét, ami akkor is szórakoztató kukkolás lehet, ha maga a foci egyáltalán nem érdekel.

Két magyar művész egy kocsmában mutatta be találmányát, a randiművészetet, vagy date artot, aminek szex is lehet a vége - A hírek fontos dolgok, az élet nem kevésbé, de a művészettel azért egyik sincs egy ligában. Ezt a kiállításmegnyitó szöveget a Libella kocsmában olvastam fel, hogy utána minden hallgató jól berúgjon. Ezt kívánom most is!

TAMÁS BENCE GÁSPÁR

A nemzeti díszletépítés rendszerei 1. rész, 2. rész - Mindig is akartam valami rajzfilmszerűséget csinálni, ez most Plankó Gergőnek hála sikerült is egy rövid magyar disztópiasorozat keretében.

A felújításnak becézett nagytakarítás - Amikor kicsi voltam, akkor fejezték be a 3-as metró meghosszabbítását Újpestig. Azt viszont a fene se gondolta volna, hogy harminc évvel később még ugyanott fog tartani Budapest.

URFI PÉTER

„Végig fognom kellett a nemi szervét, amíg a rendezését nézte” - Ezt nehéz volt irni, de megérte

A színház győzött - Ezt viszont nagyon jó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.