2017. december 11., hétfő

A CRAIOCTÓL AZ ESŐIG - AVAGY MIÉRT JÓ ÍRORSZÁGBAN ÉLNI?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.12.11.



Van, amin az ember nem lepődik meg, ha arról olvas, mi a jó Írországban. Ilyen például a csodás táj, az írek humora, vagy éppen a zene. Az azonban engem legalábbis meglepett, amikor Kisrumpf a listájára felvette a gasztronómiát is. Mindjárt kiderült, miért és mi köze ehhez a határátkelőknek. Következzen tehát a “Tíz dolog…” sorozat újabb fejezete, a végén egy meglepetés szavazással!

“Tegnap késő este, amikor a sokadik mézes hópelyhet csomagoltam celofánba, s a háttérben erőt adónak egy U2 CD szólt, hirtelen elfogott a de-jó-is-itt-nekem érzés, s hogy ha megírnám, miért szeretek itt élni, ez lenne a tizes listám egyik pontja. S tényleg, lehetne:

1. A craic

Hogy az első egyik itt töltött Szilveszterkor, fent a hegyen, a kocsma parkolójában tűzijáték-nézésre összegyűlt tömeg feje fölött a rádióból éjfélkor, amikor már alaposan hatott a pia, nem az ír himnusz, hanem a U2 New Year's Day című száma szólt. S ennek köszönhetően jobb kedvűen mentem haza, miután kikeveredtünk a tömegből. Tudnak szórakozni, a "craic", vagyis a mulatság mindig közel áll, s mindig kaphatók rá.

2. Itt lettem önmagam

Sokat számít, hogy itt lettem az, ami. A szinte közhelyszámbamenő emigráns-karrier, a zsebből fizetett takarítónőségtől, a félig illegális pincérnőségen át a bolti eladóságig, “pastry chef"-ségig, majd az ugyan kicsike, de saját vállalkozásig vitt az út, kis kitérőkkel botcsinálta fordítóságon és idegenvezetőségen keresztül.

Hogy megtanultam beilleszkedni, hogy a szokásokat hajlandó voltam felvenni, vagy legalábbis a saját képemre alakítani. Hogy az ő ünnepük némileg az enyém is, anélkül, hogy elveszteném a magamét.

Hogy ezt lehetővé tették, de nem szigorú elvárás, s nem sápadnak bele, hogy nem ünneplem a Halloweent vagy a húsvéti felkelés évfordulóját.

3. A humor

Ez valószínűleg velük születik. A híres "Irish wit", amit nem lehet felülmúlni. Hogy a leghétköznapibb, a legváratlanabb körülmények között is szellemes szóviccekkel, tréfás adok-kapokkal tudnak reagálni bármire.

Amikor a netes ír újságok kommentjei között gyakran már a második, harmadik viccesre veszi a figurát, de cseppet sem csökkentve ezzel a téma esetleges komolyságát.

Poénkodásukra csak egy példa: melyik másik országban eshetne meg, hogy a gyorsvasútra feltévedő macska a kalandja után saját bérletet kap, fényképpel?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.