2017. december 19., kedd

A DEMOKRATÁKNAK ÁRGUS SZEMEKKEL KELL FIGYELNIÜK A BÉCSI KOALÍCIÓT - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2017.12.19.

Az európai média vezető témája az új osztrák kormány megalakulása. A jobbközép Néppárt melletti kisebb koalíciós partnert, a Szabadságpártot több hírmagyarázó továbbra is szélsőjobboldali politikai erőnek nevezi, kevéssé hatja meg őket az eddig euroszkeptikus módon viselkedő párt vezetőjének újsütetű, buzgó uniópárti fogadkozása.
„Ausztria (nem annyira) Európa-párti kormányáról” ír a Politico című amerikai portál, amely szerint az öreg kontinensen növekszik az aggodalom a populisták befolyásának terjedése miatt. A Politico idézi Pierre Moscovicit, az Európai Bizottság nagy befolyású francia tagját, a gazdasági és pénzügyek biztosát, aki szerint azoknak a demokratáknak, akik hisznek az európai értékekben, árgus szemekkel kell figyelniük a most létrejött bécsi koalíciót. Az amerikai portál szerint egyelőre nehéz tisztán látni, hol is áll majd a Szabadságpárt, amely az Európai Parlamentben kétségkívül az euroszkeptikusok frakciójában foglal helyet.

A hamburgi Die Welt a bécsi kormányalakítás németországi reakcióit áttekintve az értékelések felettébb széles spektrumára hívja fel a figyelmet. Idézi egyfelől Alexander Dobrindtot, a bajor konzervatív CSU tartományi vezetőjét, aki szerint az új osztrák kancellárral, Sebastian Kurzcal Bajorországnak és Németországnak lett egy újabb szövetségese Európában.

Ugyanakkor Achim Post, a német szociáldemokraták frakcióvezető-helyettese a következő szavakkal reagált: „Ismét itt van Ausztria-Magyarország. Kurz kancellárral, a „Burschenschaft”-os (ez az öregdiákok szélsőséges egylete) Strachéval és a gyújtogató Orbánnal háromnegyedes ütemben tartanak jobbra”. A Die Welt ehhez magyarázatként hozzáteszi: a bécsi kormány és Orbán Viktor magyar miniszterelnök irányvonala elsősorban a menekültpolitika terén hasonlít egymásra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.