2017. december 11., hétfő

AZ ELRONTOTT 90-ES ÉVEKTŐL A FIDESZ PÁRTÁLLAMÁIG

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2017.12.10.


Az a folyamat, ahogy az Állami Számvevőszék most leszámol a Fidesz utasítására a Jobbikkal, pár dolgot nagyon jól megmutat. Lényegében pontosan levezethető belőle, hogyan segítette elő, nem szándékos módon a rendszerváltás utáni elit azt a helyzetet, amelyben a Fidesz eljuthatott odáig, hogy kiépítsen egy hatalma érdekében bármire hajlandó pártállamot.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) lényegében egy olyan szabályozást vett elő, amit sose definiáltak, amit sose használtak. Egy olyan szabályozást, ami annyira használhatatlan volt, hogy még jogorvoslati lehetőség se volt ellene. A problémát Schiffer András posztja világítja meg:

A probléma gyökere azonban sajnálatos módon a párttörvény huszonnyolc éve hatályos szövegében rejlik. Igaz, huszonvalahány évig senkinek nem jutott eszébe visszaélni a szabályozással. A Ptv. 4.§ (4) bek. a tiltott támogatásnál annyit mond: a párt köteles annak értékét – az Állami Számvevőszék felhívására – tizenöt napon belül a központi költségvetésnek befizetni, ill. a párt központi költségvetésből juttatott támogatását az elfogadott vagyoni hozzájárulás értékét kitevő összeggel csökkenteni kell. Az (5) bek. a tiltott nem pénzbeli támogatásról ennyit mond: ha a párt tiltott, nem pénzbeli hozzájárulást fogadott el, annak értékét az Állami Számvevőszék állapítja meg. Eljárási garanciák, jogorvoslati lehetőség sehol, miközben egy alapvető jog érvényesítése, s egyúttal a demokratikus hatalomgyakorlás egyik eleme közvetlenül sérül.

A pártokat ellenőrző Állami Számvevőszék 28 évig nem csinált semmit. Annyira nem csinált semmit, és annyira nem ellenőrizte a pártokat, hogy senkinek fel se tűnt, ha komolyan venné a feladatát, lenne itt pár jogi gubanc...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.