2017. december 6., szerda

EGY KÖZBESZERZÉS ANATÓMIÁJA: A VIDÉKI BUSZOK FELMATRICÁZÁSÁRA KIFIZETETT KÖLTSÉGEK FELE FIKTÍV LEHETETT A KVÓTAKAMPÁNY IDEJÉN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: BRASSAI KORNÉL

2017.12.06.

A kormány 2016-os kvóta-népszavazási kommunikációjának részeként bonyolították le a vidéki közlekedési központok és a Volánbusz Zrt. buszain futó “vidéki jármű” kampányt. Az alig kéthetes reklámmegjelenés során a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda nettó 80 millió forintot buszoztatott meg. Megszereztük a kampány hivatalos dokumentációját, ami alapján könnyen lehet, hogy ennek az összegnek több mint a felét feleslegesen költötték el, csak a nyomdai munkára mintegy 27 millió forintos túlszámlázás történhetett. Bár nem milliárdos tételekről van szó, az ügy mégis tanulságos: egyrészt betekintést enged a keretszerződéseken belüli, egyedi megrendelések világába, másrészt bizonyítékokkal szolgál a Kabinetiroda hanyagságára, valamint a közbeszerzés nyertesei által a valós munka ellenértékén felül szerzett milliókra.

A 2016-os kvóta-népszavazási kampány finisében, 13 nappal a szavazás előtt, 7 állami tulajdonú vidéki közlekedési társaság buszain jelentek meg a kormány piros-fehér-zöld zászlós hirdetései. Köztük a Volánbusz Zrt. járatain is, amely ekkor már 2 éve egyáltalán nem értékesítette kereskedelmi céllal a járművek külső felületeit. A “vidéki jármű” kampány megrendelője a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda, készítője pedig a Rogán Antal Pasa parki szomszédjaként emlegetett Csetényi Csaba két cége: a Network 360 Kft. és az Affiliate Network Kft. voltak.

A két cég Egyesült Reklám Konzorcium néven nyert 2016 augusztusában egy nettó 2 milliárd forint keretösszegű, újranyitott közbeszerzésen. A vizsgált kampány a keretszerződésen belüli, egyedi megrendelések útján került lebonyolításra. A feladatokkal megbízott cégek (Network 360 Kft., Affiliate Network Kft.) Dömötör Csaba, miniszterhelyettes, parlamenti államtitkárnak címezték ajánlataikat, míg a megrendelésekért és a teljesítés igazolásáért Dr. Bíró Marcell, közigazgatási államtitkár volt a felelős.

Az elemzés alapjául szolgáló hivatalos iratok itt böngészhetők (Google Drive)

Ha csak öt perce van: elemzésünk legfontosabb megállapításai röviden:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.