2017. december 29., péntek

GERLÓCZY: MR. TIBORCZ, A VEJ - TEAVEJ. VÉLEMÉNY

24.HU - POSZT ITT
Szerző: GERLÓCZY MÁRTON
2017.12.28.


Tegnap este vacsora közben, egy olcsó kis étkezde teraszán üldögélve olvastam egy tényfeltárók cikket a Financial Times oldalán egy kis európai országról. Úgy gondoltam, minden körülmény adott ahhoz, hogy a földrajzi távolságot, mely a hazám, a kis európai ország, és a tartózkodási helyem közt elterül, a nyelvi különbségek sajátosságainak igénybevételével kiterjesszem a tudatomra is.

Ahhoz, hogy az ember megértse a magyarok gondolkodását, elengedhetetlen, hogy beszélje a nyelvüket, viszont, ha valaki odáig merészkedik, hogy megtanulja a magyarok nyelvét, e meglehetősen szürreális utazás közben – mivel gondolatainak rendszerébe ellentmondásosnál ellentmondásosabb magyar gondolatok vegyülnek – elveszíti annak lehetőségét, hogy megértse őket. Ha ez igaz, gondoltam, akkor

a magyarokat csak olyan magyar ember értheti meg, aki bár a tudata mélyén magyar, de már jó ideje nem gondolkodik magyarként, vagyis: magyarul.

Például ez a Soros György, ő is ilyen lehet, bár nem tudom, nem ismerjük egymást személyesen.

Talán ide tartozik, hogy egy este, nemzetközi társaságban üldögélve az európai helyzetről hallgattam egy svéd, brit, német, izraeli, olasz és svájci állampolgárok által folytatott eszmecserét, de egyikük sem hallott még erről a Soros Györgyről. Ott élnek a migránsokkal teli nyugaton, de fogalmuk sincs arról, ki ez a vénember, 

nem hallottak róla,nem hallottak a kontinens tönkretevőjéről és ördögi tervéről, melynek megakadályozásán egyedül mi, magyarok dolgozunk.

A Financial Times írása, ha magyarul olvasnám, unalomig ismert mendemondákkal és közhelyekkel teli népmese a vidéki fiúról és barátairól, stadion, kisvasút, satöbbi.

Magyarul leírva e szavaknak nincs már semmilyen jelentéstartalma, mert nem sikerült megszabadítani őket a rájuk rakódott szennyeződésektől. 

Azt mondom, kisvasút, de mondhatnám azt is, teavaj. Kit érdekel? Az egyik állandó, a másikért le kell menni a boltba, mert megromlott. Az élet megy tovább. Ha azt mondom Simicska Lajos, vagy Garancsi István, az emberek lemondóan legyintenek, vagy káromkodnak egyet, nem jelent többet annál, mintha így kiáltanék fel: sok a szúnyog...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.