2017. december 20., szerda

GYEREKEK, AKIK ANNAK IS ÖRÜLNEK, HA HAZAMEHETNEK KARÁCSONYRA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: HERCZEG SZONJA
2017.12.18.


Hetek óta törtem a fejemet, hogy mit vegyek szüleimnek karácsonyra. Minden évben megbeszéljük, hogy nem ajándékozunk, de persze senki sem tartja be, egy-egy apróság azért odakerül a halétel mellé. Valószínűleg nem csak én morfondírozom ezen, elhallgatva a villamoson zajló telefonálásokat és a nagyobb plázáknál leszálló tömegeket.

Ma ajándékosztásra mentem egy olyan helyre, ahol minden bizonnyal ez a legkisebb problémája most a családoknak, a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekgyógyászati Klinikájára. Nem a Jézuska vagy a Télapó, hanem fiatal taszos (Társaság a Szabadságjogokért) aktivisták vittek ma higiéniai eszközöket, játékokat, letölthető mesefilmeket a kórházban fekvő gyerekeknek.

A bejáratban nagy a sürgés forgás, anyuka a kislányával, anya és apa egy pici babával, négy-öt éves kisfiú a nagymamával vár a betegelosztónál. Egy másik anyuka éppen öltözteti az onkológián fekvő kislányát, hogy sétáljanak egy kicsit. Megy a huzavona, kell-e sapka.

A bejelentkező részt egy fal választja el a következő tértől. A falon a közelgő programok plakátjai: tinisztárok fellépése, ajándékkészítés, mézeskalács díszítés, kórházi karácsonyi ünnepség. A falon túl pedig már folyik is az egyik foglalkozás, gyerekek és ápolók, szülők díszítenek, kézműveskednek serényen.

Fél emelettel feljebb található a klinika főnővére, Aranyosi Gáborné szobája. Ott gyülekezünk és várunk, hogy elindulhassunk átadni a csomagokat. Az egyik drogéria beállt a TASZ kezdeményezése mögé, a cég arca, Árpa Attila pedig eljött, hogy mesét olvasson a kicsiknek.

A csomagokban szülőknek és gyerekeknek egyaránt van valami. A Társaság a Szabadságjogokért nem véletlenül szeretett volna vegyes csomagokat összeállítani. Sokszor a legalapvetőbb higiéniai termékek, mint WC-papír vagy szappan is hiányoznak a kórházakból. Szerencsére, ahogy elnézzük itt a II. számú Gyermekklinikán nem ez a helyzet, bár nemsokára az is kiderül, hogy adományok híján, lehet, hogy itt is még nagyobb gondban lennének.

– Sok a krónikus betegünk, ez pedig több családnak is azt jelenti, hogy az egyik szülő kiesik a munkából. El tudják képzelni, manapság ez mennyire megterhelő anyagilag is a családoknak – mondja a főnövér, aki ezzel arra is céloz, hogy a családok minden segítségnek örülnek. – Többször kapunk élelmiszeradományokat is, gyümölcsöt, zöldséget, biogyümölcsleveket, ami kiegészíti a kórházi kosztot. Korszerűek a műszereink, de így is van, amiben szűkölködünk, a sokat használt eszközökből, mint az infúziós pumpákból kevés van, és a jó minőségű, tápláló étel is mindig jól jön – teszi hozzá Aranyosi Gáborné, aki több, mint negyven éve van a szakmában.

A TASZ már három éve indította a Gyerekkel vagyok kampányt, ami kifejezetten arra irányul, hogy az olyan intézményekbe,n ahol kicsik fekszenek, a szülő végig gyermeke mellett maradhasson. Idén decemberben Ünnepek a kórházban névvel indítottak akciót, ennek egyik állomásán vagyunk az általuk is kitűnőre értékelt intézményben. – Itt van külön játszóház és játszótér (kültéri és beltéri). A kísérő bent maradhat a gyerekkel és van több gyermek-szülő közös szoba is, amiknek a többsége fürdőszobával is rendelkezik. Van egy anyaszállás is 10 ággyal, továbbá 5 lakás a klinika közvetlen szomszédságában, ahol a vidéki családok megszállhatnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.