2017. december 21., csütörtök

HETI NYERTES: UNIÓS PÉNZBŐL FIZETETT BÉREMELÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN, ÉS MILLIÁRDOKKAL KISTAFÍROZOTT GAZELLÁK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BECKER ANDRÁS
2017.12.20.


6 milliárd forinttal száll be Brüsszel a magyar egészségügyi dolgozók béremelésébe; hiába a sorozatos botrányok, tovább öntik a pénzt a kvázi-piaci alapú roma felzárkózási projektekbe; az igazi gazellák 15 évi nyereségüket is megkaphatják GINOP-os támogatásként. Az 50. hét nyertesei az uniós pénzesőben.

Előzmények

Heti nyertes: 1370 pályázat és 237 milliárd sorsa dőlt el a múlt héten


Heti nyertes: indul az Átlátszó uniósforrás-elosztás figyelő rovata

Jó hírek az egészségügyből: 1,2 milliárd forintot osztottak ki közel harminc egészségügyi intézménynek az „Egészségügyi humánerőforrás-fejlesztés”-című kiírás keretében (EFOP-1.10.2-17) A teljes keret 6 milliárd forint, a cél „az egészségügyi humán erőforrás hiányának enyhítése és motivációjának fokozása”. Magyarul: kevés az orvos/szakápoló, megállíthatatlan az elvándorlás – ez a jelenség szokott drámai hírekben megjelenni a sajtóban. Kellene tehát egy kis motiválás, konkrétan pénz, tessék, itt van: projektenként, vagyis intézményenként maximum 150 milliót lehetett erre nyerni, a 28 nyertes pályázatból 20 legalább 130 milliót kapott is. Hogy mire?

A pályázati felhívásból egyértelműen kiderül, hogy a humánerőforrás-fejlesztésnek eladott projekt célja nem más, más, mint pótlólagos (ESZA) források pumpálása az egészségügybe, konkrétan az orvosi és szakdolgozói jövedelmek emelésére, illetve a kapacitáshiány csökkentésére új dolgozók alkalmazásával.

Ha megnézzük a konkrét, támogatott pályázatokat, azokból egyértelműen kiderül, hogy itt bizony uniós forrásokat csatornáznak be az állami egészségügyi alapfeladatok finanszírozásába, bár a kiíró nyilván elmagyarázta az Irányító Hatóságnak, miért nem az a dolog, aminek látszik. Az egyik csongrádi pályázatban például ezt olvassuk: „A projekt célcsoportjai: 1 fő orvos és 6 fő egészségügyi szakdolgozó (…), továbbá 36 fő többletteljesítményt végző egészségügyi szakdolgozó.” – írja a kisváros intézmény pályázata, konkrét összegeket is megjelölve: „34 fő teljes munkaidős többletteljesítményt végző szakdolgozó 30.000 Ft/hó (…) anyagi elismerést kap 48 hónapon keresztül (…) elvégzett többletmunkájáért.”

Vagyis két éven keresztül havi 30 ezer forint többletjövedelmet kapnak a projektbe bevont dolgozók, addig az unió állja a béremelést, 2020 után pedig, amikortól két évig a magyar költségvetésnek kell majd állnia a kvázi béremelést, ki tudja, mi lesz.

De itt még nem áll meg ez az okosba megoldott egészségügy-finanszírozás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.