2017. december 2., szombat

ÍGY SZERETETT BELE ORBÁN VIKTOR KÍNÁBA

444.HU
Szerző: haszanz
2017.12.02.


„Kína kivételes gazdasági ereje miatt a Fidesz megérti, hogy Medgyessy Péter Pekingbe látogat, azonban politikailag számos kérdőjel megmaradt a távol-keleti országgal kapcsolatban. Reméljük, hogy a miniszterelnök felveti majd Tibet és a vallásszabadság kérdését Pekingben. Az előző kormányciklusban a kínai emberi jogi problémák miatt nem valósult meg Orbán Viktor látogatása Pekingben.” 

Ezt nyilatkozta pártja nevében a fideszes Balla Mihály 2003-ban, amikor hosszú idő után először látogatott magyar kormányfő Kínába. Orbán az első ciklusában tényleg nem kereste a kínaiak barátságát, 2000-ben, igaz nem hivatalosan, de fogadta a dalai lámát is, aki a CEU-meghívására érkezett Budapestre. (A tibeti vallási vezető Szlovákiába ment tovább, de Mikulas Dzurinda, akkori szlovák kormányfő nem volt hajlandó fogadni őt.) Rogán Antal, a Diktatúraellenes Akciócsoport alapítója 1999-ben Kína bojkottjára is felszólította a parlamenti képviselőket. De Balog Zoltán még 2009-ben is, a tibeti felkelés 50. évfordulóján arra szólította fel a kormányt és az országgyűlést, hogy „amikor jó kapcsolatokra törekszik a Kínai Népköztársasággal (amit támogatunk), közben ne áldozza föl ennek az együttműködésnek az oltárán az emberi jogokat. Sem a tibetiekét, sem a magyarokét. Akkor sem, ha a gyülekezés szabadságáról van szó egy tibeti megemlékezésen.”

Most eljutottunk oda, hogy Szijjártó Péter 2015-ben már kitüntette a 2003-ban még bírált Medgyessy Pétert a magyar-kínai barátságért végzett áldozatos munkájáért...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.