2017. december 20., szerda

KIHŰLNI NEM CSAK MÍNUSZ HÚSZ FOKBAN LEHET - HAVASI ZOLTÁN, A BUDAPEST BIKE MAFFIA ALAPÍTÓJA A JANUÁRI KRÍZISRŐL

ÁTLÁTSZÓ - SZOCIO BLOG
Szerző: DÁVID IMRE
2017.12.18.



A hajléktalan embereket segítő szervezetek már javában készülnek a januári krízisidőszakra. Adományokkal és önkéntes munkával mi is segíthetünk a rászorulóknak – hogy pontosan hogyan, arról Havasi Zoltánnal, a BBM alapítójával beszélgettünk.

A Magyar Szociális Fórum (MSZF) adatai szerint a tavalyi, különösen kemény télen 171 ember fagyott meg Magyarországon. A hivatalos statisztikákat sajnos hiába keressük, mert – ahogy idén márciusban több lap, köztük a HVG is megírta – sem a Belügyminisztérium, sem az Emberi Erőforrások Minisztériuma, sem az Országos Rendőr-főkapitányság, sem az Országos Mentőszolgálat nem adta ki az erre vonatkozó adatokat.

Az MSZF közleménye szerint a kihűlés miatt meghalt emberek egyötöde fagyott meg az utcán. Valószínűleg azért „csak” ennyi, mert a kivételesen kemény tél miatt a szociális munkások mellett több civil szervezet is krízsisszolgálatot tartott: köztük a Budapest Bike Maffia (BBM) is, amely az Age of Hope gyerekvédelmi alapítvány munkatársaival közösen járta a budapesti utcákat.


„A legtöbb utcán élő ember nem kér”


„Az extrém, éjszakánként akár mínusz tizenöt-húsz fokos hideg miatt nagyon sok segítő szándékú ember keresett meg minket januárban, akik adományokkal, felajánlásokkal és önkéntes munkával is segítették a BBM kampányát. Több, mint három tonna tartós élelmiszert osztottunk ki a krízisidőszakban, és volt, hogy száznál is több önkéntes gyártotta velünk a szendvicseket a rászoruló embereknek. Sokan közülük maradtak is: többek között ennek is köszönhető, hogy ma már több mint nyolcvan állandó önkéntesünk van – mondja Havasi Zoltán, a BBM alapítója. – Jó látni, hogy mennyi jószándékú ember van ebben az országban. Több iskola is megkeresett minket azzal, hogy a diákjaik szeretnének nálunk önkénteskedni, és az itt élő külföldiek is nagyon aktívak – lassan annyian vagyunk, hogy sűrítenünk kell a programjainkat.”

Havasi szerint fontos, hogy aki segíteni akar, az nyitottan, együttérzéssel álljon a hajléktalan emberekhez. „A legfontosabb, hogy ki tudjunk lépni a komfortzónánkból. Sokan nem tudják, mire számítsanak, amikor találkoznak velük, vagy úgy gondolják, hogy mind levakarhatatlan, erőszakos kéregetők. Pedig ez nem igaz. A legtöbb utcán élő ember nem kér. Ha kap valamit, azt szívesen elfogadja, de kérni a világért sem kérne” – hangsúlyozza. Mint mondja, a legjobb, ha nem egyedül, hanem a barátainkkal, családtagjainkkal, szomszédainkkal összefogva, kisebb-nagyobb csapatokban megyünk ki „járőrözni” az utcára, így azok is könnyebben legyűrhetik a félelmeiket, ellenérzéseiket, akik tartanak az esetleges atrocitásoktól. „Vagy jöjjenek el hozzánk. A Bike Maffia közös főzésein, adománygyűjtésein, ételosztásain nem csak azt tapasztalhatják meg, hogy milyen jó érzés a rászorulókon segíteni, hanem egy jó hangulatú közösség tagjaivá is válhatnak, új barátságokat, ismeretségeket köthetnek, és megismerkedhetnek egy alulról szerveződő, független civil szervezet munkájával.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.