2017. december 2., szombat

SOROS GYÖRGY: ORBÁN JOBBAN ELNYOMJA AZ EMBEREKET, MINT AZ OROSZ MEGSZÁLLÁS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HAJNAL ÉVA
2017.12.02.


...Soros szerint ez a rendszer, ami ma Magyarországon van, szinte mindenben az ellenkezője annak, amit valaha létre akartak hozni és amiben ő és az alapítványa is segédkezett Magyarországon. Szerinte a jelenleginél még 1984-ben is jobb volt a helyzet, mert akkoriban Aczél György például megengedte, hogy felállítsák a Soros-alapítványt. Amin keresztül sokat tettek, hogy segítsék az embereket és azt szeretné, hogy az emberek sokkal jobban megismerjék ezeket a tevékenységeket. Példaként említette, hogy segítettek a vörösiszap-katasztrófa idején is, vagy amikor ingyen tejet adtak a gyerekeknek az iskolában. Megemlítette azt is, hogy korábban fénymásológépekkel segítették a szamizdatok terjesztését is. Ám Soros szerint mindezt már rég elfelejtették az emberek, mivel nem kapnak újabb, hiteles híreket a tevékenységeikről.

Részletezte azt is, hogy nem személyes ellentéte van Orbánnal, hanem számára elfogadhatatlanok a köztük lévő áthidalhatatlan elvi különbségek. Soros szerint: “Ő minket ellenfelének tekint és el akar távolítani Magyarországról, ki akar minket irtani. Én személyesen nem vagyok Magyarországon, de az emberek, akiket támogatok, ott vannak és ők érzik ezt az üldözést – összegezte.

Majd azzal folytatta, hogy a megítélése szerint, a mostani rendszer jobban elnyomja az embereket, mint az egykori orosz megszállás, ugyanis akkor sikeresebben tudták támogatni a társadalmat abban, hogy információhoz és segítséghez jussanak. “Megteszem, amit tudok, de nehéz most” – mondta Soros. Kitért arra is, hogy büszke a CEU-ra, amire világsikerként tekint, de Orbán el akarja üldözni Budapestről. Azt mondta, az egyetemet száműzetésben is fenn fogja tartani, és amikor Orbán eltűnik, a CEU még akkor is ott lesz.

Soros Györggyel Orbán korai szándékaival kapcsolatban sajnos nem tudunk egyetérteni, de minden másban igen. Szerintünk Orbán Viktor már a kezdetektől nyerészkedni is lopni akart. Ezért is ragadott meg minden lehetséges alkalmat, hogy bármi módon, de számára kedvező, előnyös helyzetbe kerüljön, amihez a kezdettekben pont a demokratikus ideológia volt a körítés.

Orbánnak világ életében a mások munkája által létrehozott javakra, elsöprő gazdaságra és a hatalomra fájt a foga. Orbán mindig is hatalmat áhította, államférfi akart lenni, bekerülni a történelemkönyvekbe. Sóvárogta, hogy róla szóljanak a hírek. Ez ma is így van. Ezért dekkoltatja az összerabolt “pénzét” is a faék-eszű Mészáros Lőrincnél, hogy ha valami oknál fogva bukna, akkor is legyen miből visszajönni, megbuktatni a leváltóját.

Igaza van Simicskának is Orbánnal kapcsolatban, bár velősen megfogalmazott véleményét még kiegészíthette volna egy rövidke tolvaj jelzővel is. Orbánnak világ életében nem volt olyan munkahelye, amit normális ember valódi munkahelyként értékel. Kezdettől fogva a párttitkár apuci drága kisfia, az agyon protezsált KISZ-titkár csemete volt. Aki amint kiesett az iskolapadból és azonnal a politikusi székben találta magát.

Az mára mér kétségtelen, hogy a rendszerváltást követően a privatizáció egyik legnagyobb nyertese az Orbán család volt. Az első Orbán-kormány idején pedig már egyértelműen látszott, hogy Orbánt csak a hatalom és a pénz érdekli. Orbán korábban a kommunisták megdöntéséből tudott hasznot húzni, most meg abból, ahogy ma populista, antidemokratikus politikus...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.