2017. december 28., csütörtök

SZEGÉNY VAGY? HA NEM FIGYELSZ, AZ ÁLLAM SEPERC ALATT BEVÁG A DUTYIBA

444.HU
Szerző: ALBERT ÁKOS
2017.12.28.


- Magyarországon ma koldulásért vagy például úttesten gyaloglásért is pénzbírságot lehet kapni.

- A megbírságoltak sokszor szegény emberek, akik élelemért koldulnak, vagy a megélhetésük miatt kényszerülnek szabálysértésre.
- Ha nem tudnak fizetni, akkor rövid úton börtönbe kerülnek.
- Megmutatjuk, mennyire egyszerű ma Magyarországon szabálysértés miatt elzárást kapni
- És hogy kik azok, akik emiatt börtönben ülnek.

2016-ban egy 54 éves férfi kilépett a kocsma ajtaján, majd úgy döntött, átmegy a hely előtt húzódó négysávos út túloldalára. Mindenki így csinálja a környéken, így neki sem volt kedve több száz métert gyalogolni a legközelebbi zebráig. Őt azonban pont észrevették a rendőrök és meg is büntették 60 ezer forintra. “Sávonként 15 ezer” - mondta róla a férfi. Azt tudta, hogy szabálysértést követ el, arra azonban nem számított, hogy ezért több tízezer forintra bírságolják. Nem is tudta kifizetni, helyette 12 napot töltött a börtönben, hogy leülje a bírságot.

Az 54 éves férfi egyike annak a 46 fogvtartottnak, akikkel még 2016-ban beszélgettek egy kutatócsoport tagjai négy különböző magyar börtönben. A kutatás a Közös fellépéssel a sérülékeny csoportokat kirekesztő kriminalizáló szabályok ellen nevű projekt keretében készült.

A legtöbb megkérdezett valamilyen hátrányos helyzetű csoporthoz tartozott. Van köztük a devizahiteles kamionos, akinek lejárt a jogosítványa, kétgyerekes családapa, aki lámpa nélkül biciklizett, és 48 éves családanya, aki szexmunkásnak állt, csak hogy eltartsa a gyerekeit, de ezért több alkalommal sokszázezer forintra büntették. Miért csapda számuka a legegyszerűbb szabálysértési bírság is?...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.