2017. december 1., péntek

TÍZ ÉVE NEMVOLT ILYEN GYALÁZATOS A SAJTÓSZABADSÁG HELYZETE, MINT NAPJAINKBAN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.12.01.


- Orbán illiberális nyomulása a média bedarálásával indult

- A magyar kormányfő díjazza, hogy Kína nem hánytorgatja fel a demokrácia és az emberi jogok hiányosságait, viszont rossz hír számára, hogy a magyarok többsége jónak tartja az uniót

- A CEU korábban alnöke hihetőnek tartja a Jobbik pálfordulását

Guardian

A lap vezércikkben hangsúlyozza, hogy világszerte nyomás alá került a sajtó, és ennek ellensúlyozásához okvetlenül szükséges a közönség támogatása. A hatalom sok helyütt veti be eszközeit, kezdve a nyílt erőszaktól a hírnek álcázott állami propagandáig, illetve az üzleti érdekek durva érvényesítéséig. Egy új tanulmány azt mutatta ki, hogy az utóbbi 10 évben még soha nem állt ennyire rosszul a sajtószabadság ügye, még olyan demokráciában is, mint Magyarország, nem is beszélve a tekintélyelvű Kínáról és Törökországról. De a szigorítás Lengyelországban is része az elnyomást célzó fordulatnak. Az Unesco szerint a világban öt naponként ölnek meg valahol egy-egy újságírót, amiért az nyilvánosságra hozott valamit.

A közösségi média lehetővé tette, hogy látszólag újságírás formájában terjedjen a csupasz propaganda. Oroszország és Kína nagy pénzeket öl az állami orgánumokba, hogy terjessze saját üzeneteit, illetve, hogy hiteltelenítsen bizonyos nyugati jelentéseket. A hatalmasok mindig megpróbálják megakadályozni a kellemetlen hírek közzétételét. Ez ellen a közvélemény teheti a legtöbbet, ha követeli a tisztességes, pontos tájékoztatást. A médiának pedig szüntelenül emlékeztetnie kell az embereket, miért fontos, hogy bízzanak benne és ily módon megőrizze a saját szabadságát.

Bloomberg

Az Egyesült Államok anyagi támogatást helyezett kilátásba a pénzínségtől szenvedő vidéki magyar sajtónak, hogy ellensúlyozza Orbán Viktor túlsúlyát. A miniszterelnök szövetségesei uralják a terepet, így a helyi orgánumok sajátos módszereket alkalmaznak, hogy a hatalom bástyáin túl szolgáltassanak híreket. A budapesti amerikai Nagykövetség megerősítette, hogy 700 ezer dollárról van szó. A jelentkezések a jövő hónapban fejeződnek be, de a támogatást legkorábban csak májusban, tehát a választások után kezdik folyósítani.

A médiaszabályok megszigorítása az egyik legelső és legellentmondásosabb lépés volt a kormányfő részéről az illiberális állam felé vezető úton. Magyarország az idén a 71. helyen áll a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság rangsorában. 2010-ben még a 23. volt. De azóta Orbán közeli üzletemberek felvásároltak egy csomó lapot, rádiót és tévét, nem ritkán állami kölcsönökből. Urbán Ágnes a Mérték médiaelemzőtől azt mondja, a korlátozások miatt sokak számára nemigen létezik a sokszínű sajtó. A tulajdonkoncentráció olyan erős, hogy jó néhány vidéki körzetben csakis a hivatalos propaganda látható, hallható, olvasható.

Magyar Levente külügyi államtitkár azonban azt bizonygatja, hogy senki sem nyomja el a szabad sajtót. Mindenesetre a helyzet áthidalására született a „Nyomtasd ki magad!”-kezdeményezés, ami egy négyoldalas heti hírlevelet jelent, a szocialista idők szamizdat-kiadványainak mintájára. Mások a közakadozáshoz folyamodnak, mint pl. a Szabad Pécs hírportál. Vezetője, aki korábban a helyi lapnál dolgozott, de távoznia kellett, amikor Mészáros Lőrinc átvette az újságot, nos, ő azt mondja, korábban is volt kormányzati beavatkozás, de a jelenlegi vezetés immár nem ismer határokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.