2017. december 14., csütörtök

TRUMP NEM CSAPOLTA LE A MOCSARAT, Ő A MOCSÁR KIRÁLYA

MÉRCE BLOG
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2017.12.13.


Most, hogy Donald Trump elnökségének első éve lassan a végéhez érkezik, tényleg bizonyosságot nyert, hogy a nevével fémjelzett jobboldali populizmus egyszerű képmutatás. Kamu. Bár választási sikerét (a választási rendszer visszáságai mellett) arra az ígéretre alapozta, hogy demokratikus kontroll alá helyezi a lobbiérdekeknek kiszolgáltatott gazdaságot, az egyetlen nagy eredménye elnökként, a nemrégiben elfogadott adóreform épp az ellenkező irányba mutat.


„Drain the swamp” – kiabálta Trump rengeteg kampányrendezvényén, és a washingtoni mocsár lecsapolásának ígérete valóban rezonált azon milliók között, akik szerint a nagyvállalati érdekek és a politikai döntéshozatal szoros összefonódása káros az emberek jólétére.

Ezeknek a szavazóknak igazuk is volt – épp csak abban tévedtek, abban lettek megvezetve, hogy ezt a mocsárlecsapolást majd a milliárdos Trump és a gazdagok pártja, a Republikánus Párt fogja végrehajtani.

A november végén, a szenátusi republikánus többség által pár óra alatt áterőltetett adóreform alapjaiban forgatja fel az amerikai adórendszert, és ezzel együtt évtizedekre tolja rossz irányba az egész amerikai társadalom életét. Az adóreform – amelynek egy hasonló irányba mutató verzióját korábban már a Képviselőház is elfogadta, most már csak össze kell fésülni a két változatot – 1400 milliárd dollárnyi adócsökkentést iktat törvénybe – ez a magyar éves GDP 12-szerese. Ennek az adócsökkentésnek nagy részét a társadalom leggazdagabb 5 százaléka fogja a hasznát látni, az alsó 50 százalék zsebében pedig semmivel nem marad több pénz. És ez csak a közvetlen hatás, a közvetettek ennél sokkal nagyobbak lesznek.

Az 500 oldalas törvénytervezet egyébként a republikánusok nem bocsátották nyilvános vitára, pár óra alatt átnyomták a felsőházon – pedig pár éve épp ők állították azt, hogy ilyen horderejű törvényeket nem lehet csak úgy lenyomni az emberek torkán. Mondták ezt Obama elnök egészségbiztosítási reformja kapcsán, amelyet pedig nem pár óra, nem is pár hónap alatt, hanem majdnem egy egész éven keresztül vitattak meg a törvényhozók...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.