2017. május 24., szerda

KISHALAK A HÁLÓBAN: ERRE JUTOTT A NYOMOZÁS EGY TÖBB SZÁZMILLIÓS ÁFACSALÁS ÜGYÉBEN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Becker András
2017.05.24.


A NAV-botrányt 2014-ben kirobbantó Horváth András legmeglepőbb állítása szerint a milliárdos nagyságrendű szervezett áfacsalások haszonhúzói közt számos multinacionális céget is találni, különösen a gabona- és étolajpiacon. Ehhez képest eddig egyetlen, a multikat érintő büntetőügy sem indult. Ezekben a hetekben zajlik viszont Zalaegerszegen F. Ferenc és társainak büntetőpere: a vádirat szerint 2 milliárd forint értékű gabonát és olajos magvat hoztak be az országba, az áfát pedig egyszerűen ellopták. A vádiratban szereplő mikrocégeknek egyetlen vevője volt, az egyik legnagyobb gabonás multi, a Glencore Grain Hungary Kft. nevű cég.

2010-11-ben még sok minden elképzelhető volt a szervezett áfacsalással leginkább sújtott gabonapiacon, de ilyen volumenű és ennyire primitív áfázás még itt is egyedülállónak számít. Ennek ellenére két éven keresztül zavartalanul folyt az üzlet, és a nyomozati iratok alapján ekkor is csak a véletlen és az ostobaság buktatta le a szereplőket: az egyik cég 560 ezer forintos áfa-fizetési kötelezettségét egy forintra azonos összegű számla beállításával akarták elsikálni – ez viszont már szemet szúrt egy adórevizornak, és beindult a gépezet.

A nyomozást a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóság Zala Megyei Vizsgálati Osztálya folytatta le a megyei főügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.