2018. január 17., szerda

BARTUS LÁSZLÓ: ORBÁN GÁSPÁR, JÉZUS KRISZTUS, MEG AZ APJA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2018.01.16.


Egy hete is van annak, hogy Orbán Gáspár interjút adott a Business Class Magazinnak, amelyet szemlézett a HVG. Az interjúnak van egy mondata, amely akkora sokkot okozott az Amerikai Népszava szerkesztőségének, hogy csak egy héttel később tudunk rá reagálni.

A mondat így hangzik: “A magyar nemzetnek nincs más esélye, mint Jézus Krisztus.” Ez egyrészt igaz, de az egész világnak sincs más esélye. Másrészt a kijelentés arra is utal, hogy Orbán Gáspár hamar elsajátította a pünkösdi-karizmatikus vallási közhelyeket, mert ez egy tipikus fordulata ennek az irányzatnak, ami már régen elveszítette a jelentését.

De ennél többről van szó. E kijelentés meglehetősen furcsán hangzik annak az embernek a szájából, akinek az apja teszi tönkre, igázza le, fosztja ki ezt az országot, amelynek Gáspár fia szerint nincs más esélye, mint Jézus Krisztus. Attól függ, mire gondol az ifjú Orbán. Ha az üdvösségre, az Istennel való személyes kapcsolat gyümölcseire, akkor mindenképpen.
*
Csakhogy ennek az országnak van egy fizikai élete is, ami szintén Istentől származik. Van az emberi életnek evilági dimenziója. Szeretnének az emberek úgy élni, hogy az méltó legyen a Teremtőjükhöz, aki saját képére, hasonlatosságára teremtette őket, emberi méltósággal ruházta fel a magyarokat is, amit Orbán Gáspár apja -két lábbal tapos.

Van az életnek olyan része, amihez nem lenne szükség Jézus Krisztus közbenjárására, csak arra, hogy Orbán Gáspár apja befejezze azt, amit művel. Vagy térjen meg, vagy távozzon. Orbán Gáspár apja nélkül nem kellene értelmes felnőtt embereknek megalázva hallgatni a szemenszedett hazugságokat, a gyűlölködő uszításokat, az antiszemita propagandát. Utána pedig a fiától hallgatni a kenetteljes szöveget, hogy rajtuk már csak Jézus Krisztus segít.

Ez még Jézus Krisztus nélkül is megy olyan országoknak, akik nincsenek megverve Orbán Gáspár apjához hasonló zsarnokokkal. Azt nem tudom, hogy Jézus Krisztus hogyan tudná visszaszerezni Mészáros Lőrinctől azt a százmilliárd forintot, amit röpke két év alatt az apja lopott ki az ország vagyonából a strómanján keresztül magának és nyilván a fiának is.

De azt tudom, hogy Jézus Krisztusra sem lenne szükség ahhoz, hogy a vagyonelkobzás is megtörténjen, ha Orbán Gáspár apja nem számolja fel a hatalmi ágak szétválasztását, és nem ültet egy lefizetett, korrupt legfőbb ügyészt, egy pártkatonát a bűnüldözés élére. Ez Jézus Krisztus nélkül is menne elég jól, és reméljük, hogy egyszer megláthatjuk a csodát.

Egyszóval, lenne itt tennivaló még azt megelőzően, hogy Jézus Krisztus személyesen jönne vissza az angyalaival, és lángpallossal kergetné ki Orbán Gáspár apját a hatalomból, mert a liberális demokráciákat éppen azért találták ki, hogy erre ne legyen szükség. A liberalizmus Jézus Krisztus erős fegyvere, ha valaki nem tudná. Amúgy a lopott holmit a Biblia szerint vissza kell adni. Milyen lépéseket tett ezért eddig Orbán Gáspár ebben a családban?

Szép dolog az imádkozás, és kell is imádkozni, különösen egy ilyen országban. De az ima arra való, hogy kérjük Isten segítségét azután, hogy mi már mindent megtettünk. A sült galamb a legkitartóbb ima után sem repül bele senki szájába, kivéve, ha karizmatikus pásztor lesz az illető, s szedi a tizedet meg az adományt, vagy illiberális miniszterelnök fia.

Apropó, pénz. Orbán Gáspár mindig megkerüli azt a kérdést, hogy miből rendeznek meg alkalmanént többmillió forintos rendezvényeket. A csóró diákok dobják össze? Ebben az országban, ahol az adakozást nem ismerik, milliók jönnek össze esténként? Kik is azok a névtelen adakozók, akik alkalmanként százezreket is adnak? Miért nem tudhatjuk ezt?

Az nem egy válasz, hogy a cimborák olyan baromi jól imádkoznak, hogy megnyitják az eget. Ismerek még néhány elég jól imádkozó embert, akiknek ez nem megy. Mi a titok? Van-e ennek bármi köze ahhoz, hogy Gáspár barátunk Orbán Viktor fia? Nincs ebben közpénz? Nem ezt is úgy adják, mint a Tao-t, hogy egyszer majd kérünk Viktor magától egy közbeszerzést? Nem az apja küldi titokban? Százezreket csak úgy, nem ad senki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.