2018. január 27., szombat

EZEN A VÁLASZTÁSON IS LEHET GYŐZNI

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.01.27.


Az elmúlt hetekben egyre szaporodnak az értelmiségi, középosztálybeli megmondók, akik azt állítják, nem lehet ezt a választást megnyerni. Szerintem nincs igazuk. A választási győzelem sok dolgot jelent, a választás pedig csak egy pont egy folyamatrendszerben, méghozzá egy olyan folyamatrendszerben, ami nem stabil, bármikor változhat. De csak akkor változik, ha hiszünk a változásban.

Azoknak, akik szerint nem lehet megnyerni a választásokat, egyetlen kérdést tennék fel:

És ebből mi következik, milyen cselekvés, amely ahhoz vezet, hogy jobb legyen minél több embernek ebben az országban élni?


Mert alapvetően azt gondolom, a felelős politizáló ember nem a semmiért foglalkozik a politikával, legyen bármi is a szakmája, hanem azért, mert szeretné, ha a közössége helyzete javulna. Akkor viszont nem elég annyit mondani, hogy nem lehet nyerni a választáson, és főleg nem elég az, ami emögött érvként rejlik, hogy ténylegesen baromi nehéz.

Igen, a Fidesz által elfoglalt Magyarországon, ahol az állam, az erőszakszervek, a tőke, a média nagy része fideszesek kezében vagy a Fidesszel lepaktáló kezekben van, ahol az ellenzéki politikusok egy részének érdekei is a Fideszhez kötik őket, nagyon nehéz választást nyerni. De ez nem jelenti azt, hogy lehetetlen.

Főleg, ha kibontjuk azt, mit is jelent pontosan a győzelem. Nekem például azt jelenti a győzelem, ha megakadályozzuk azt, hogy rosszabb legyen. Ha végigtekintünk az elmúlt 8 éven, hogyan jutottunk el egy rosszul működő demokráciából, egy olyan államig, amit egyetlen állampárt ural, hogyan jutottunk el a Sólyom László által képviselt független hatalmi ágak rendszerétől addig, hogy az Állami Számvevőszék pártutasításra bírságol meg ellenzéki pártokat, nem csak a múltat látjuk, hanem a jövőt is.
Ebben a jövőben pedig például a kétharmad megakadályozása iszonyatosan fontos tényező lenne. Ehhez pedig nem csoda kell, hanem az, hogy Kész Zoltán újrázzon Veszprémben, és azok az egyéni körzetben induló ellenzéki jelöltek, akik 2014-ben is nyertek, nyerjenek 2018-ban is. Ha ez megvan, akkor jó eséllyel nem lesz kétharmada a Fidesznek, és jó eséllyel nem tudja bedarálni például a bíróságokat.

De az még nagyobb győzelem lenne, ha a Fidesz nem szerezné meg a parlamenti mandátumok 50%-át. Ehhez az kell, hogy erősödjenek a baloldali, liberális pártok még 10-12 százalékot, és szerezzenek meg körülbelül 30-40 egyéni körzetben a győzelmet.

A 10-12 százalék nagyjából azoknak az aránya, akik kormányellenesek, de nem választottak még maguknak pártot. Ha őket sikerül elvinni szavazni, nagyon közel van az 50% elvesztése. A 30-40 egyéni körzet megnyerése se reménytelen. Például ha az LMP beszállna a koordinációba a Fidesz ellen, akkor 20-22 körzet már most is nyerhetővé válna, anélkül, hogy az ellenzéki pártok erősödnének.

Tehát nem elképzelhetetlen az sem, hogy a Fidesz ne szerezze meg a parlamenti helyek 50%-át. Ez a verzió pedig azt jelentené, hogy a Fidesz nem tud egyedül kormányt alakítani. Persze lehet érvelni azzal, hogy majd biztos elcsalják, hogy átírják a törvényeket. De ezt bármilyen politikai cselekvés ellen fel lehet hozni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.