2018. január 2., kedd

MIÉRT SZERETIK A KISGYEREKEK ANNYIRA A DÍNÓKAT?

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: GÖBÖLYÖS N. LÁSZLÓ
2018.01.02.


Ritka manapság az olyan ember, akinek környezetében lévő kisgyermek nem imádja a dinoszauruszokat, ne nézné szenvedélyesen a róluk szóló filmeket, vagy ne gyűjtené róluk a képeket. A tudósok ezt a vonzalmat EII-nek nevezik (Extremely Intense Interests – rendkívül intenzív érdeklődés).

Már egy tíz évvel ezelőtt megjelent tanulmány megállapította, hogy a 2-6 év között gyermekek egyharmadánál alakul ki a dínóimádat és ez a szenvedély hosszabb ideig is megmaradhat.

A york-i, a queensland-i és a virginiai egyetemek kutatói szerint, akik a The Cut című szakfolyóiratban tették közzé eredményeiket az idén decemberben, ez az extrém érdeklődés a vonatok és az autók iránt a legnagyobb, és őket követik az őshüllők.

Kelly Chen, a baltimore-i Johns Hopkins egyetemi kórház ergoterapeuta-gyermekpszichiátere arról a tapasztalatáról számolt be, az intenzív érdeklődés valami iránt serkenti a gyermek kognitív fejlődését, erősíti koncentráló képességüket, információ-szerzési készségüket. Közülük kerülnek ki a legjobb, legintelligensebb tanulók.

Ezzel a jótékony hatással tisztában vannak a kzatk, de az még rejtély előttük is, hogy miért éppen ez vagy az a dolog váltja ki az intenzív érdeklődést...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.