2018. január 2., kedd

OLCSÓBB HAL, MAGASABB FOCISTA FIZETÉSEK - ÍGY VÁLTOZIK IDÉN AZ ÉLETÜNK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / GALAVITS PATRIK
2018.01.02. 


Olcsóbban internetezhetünk és ehetünk étteremben, emelkedik a nyugdíj és a minimálbér, módosulnak a cafeteria-szabályok – az új évben gyakorlatilag mindenkit érinteni fog valamilyen pénzügyi változtatás.
Ritka az a kormány, amely egy választás évében nem rukkol elő annyi jóléti intézkedéssel, amennyivel csak tud. Néha még akár erőn felül is, aminek később aztán éppen a szavazók látják kárát, mint arra már Magyarországon is volt példa.

Január elsején sokan nem csak az új év köszöntésére koccinthattak, hanem azért is, mert a kormány valóban széles rétegeknek akar kedvezni intézkedéseivel.
Ugyan Európa legmagasabb, 27 százalékos áfakulcsa nem változik, a sertés vágási melléktermékek és belsőségek, valamint a fogyasztási célból vásárolt hal után fizetendő forgalmi adó 5 százalékra mérséklődik.
Olcsóbban lehet majd internetezni is: az eddigi 18 százalékról ennek az áfakulcsa is 5 százalékra módosul. Ezzel kapcsolatban ráadásul a szolgáltatók bejelentették, hogy nem nyelik le a keletkező hasznot, hanem teljes mértékben érvényesítik az áfacsökkentést.
Nagy kérdés, hogy ugyanígy tesznek-e majd az vendéglátósok, hiszen az éttermi szolgáltatások áfája is ilyen arányban, 18-ról 5 százalékra csökken.
A munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó is mérséklődik, 22-ről 19,5 százalékra, ami segítheti a béremeléseket.
A legkevesebbet keresők jövedelme biztosan növekszik: a minimálbér 8, a szakmunkás bérminimum pedig 12 százalékkal emelkedik. Előbbi így majdnem 92 ezer forintos, utóbbi pedig 123 ezer forint feletti nettó összeget jelent.
A gyed és a diplomás gyed összege is nő. A gyed felső összegét 193 200 forintban határozták meg, a diplomás gyed pedig alapképzésben résztvevők esetén 96 600 forint lesz, a mesterképzésesek pedig 126 350 forintot kapnak.
A táppénz eddigi napi legfeljebb 8500 forintos összege 9150 forintra módosul és 20 százalékról 19,5 százalékra mérséklődik az ekho. A profi sportolók még jobban járnak: utánuk ezentúl nem kell a munkáltatónak ekhót fizetnie, a tao pénzekkel legtöbbször teljesen átláthatatlanul kistafírozott sportkluboknak is több pénz marad a zsebében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.